Per Johansson tar över Györ

Han har varit i Rumänien, Ryssland och Montenegro och leder nu det nederländska landslaget.
Nu är Per Johansson klar för ett nytt uppdrag, som tränare för den femfaldiga Champions League-mästaren Györ.

ANNONS
|

Den ungerska giganten Györ förlorade cupfinalen mot Ferencvaros och nu blir det ändring på ledarsidan.

Per Johansson, 53, tar över laget, det meddelar klubben på måndagen.

– Jag och mina kollegor övervägde kandidater och sedan definierade vi en snävare krets av tränare som var tillgängliga och kunde leda laget. Vi rådfrågade flera personer och Per Johansson visade sig vara den mest lämpade, som inte bara har rutin i den här typen av situationer utan också är otroligt motiverad. Vi tror att laget behöver honom för att nå målet vi satte upp i början av säsongen i Champions League, det vill säga deltagande i Final 4, säger klubbens vd Péter Endrődi till klubbens hemsida.

ANNONS

Avtalet sträcker sig säsongen ut.

Johansson är sedan 2022 förbundskapten för det nederländska damlandslaget, som i vår jagar en OS-biljett, och kommer ha de båda uppdragen parallellt. Johansson inleder sitt uppdrag i Ungern på fredag och kommer göra sin första match med laget redan den 24 mars, när Vác står för motståndet i serien.

– Det är aldrig lätt att byta tränare under säsongen, varken för klubben eller för den nya tränaren. Under min tränarkarriär var jag redan i en liknande situation, jag tror att denna rutin hjälper mig nu. Vi vill nå Final 4 i Champions League. Györ är damhandbollens högborg, det är alltid en ära att jobba här. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med tjejerna och tackar ledningen för kubben för förtroendet, säger Johansson i till klubbens hemsida.

Fem Champions League-guld

I Györ finns den svenska landslagsstjärnan och tidigare Sävehof-spelaren Linn Blohm och storstjärnor som den danska målvakten Sandra Toft och den franska vänsternian Estelle Nze Minko.

Györ har vunnit Champions League fem gånger, senast 2019, och blivit ungerska mästare vid 17 tillfällen. Så sent som 2022 var laget i sin senaste CL-final men förlorade då mot norska Vipers Kristiansand. I fjol åkte laget ut i semifinal.

ANNONS

I år hoppas man gå längre.

– Budskapet är att det förväntas att laget vinner samtliga matcher som är kvar i ligan och Champions League, säger Johansson till SVT om sitt nya uppdrag.

Laget leder den ungerska ligan, med två matcher mer spelade än tvåan Ferencvaros som har lika många poäng. I Champions League vann laget sin grupp, samma grupp där Sävehof kom sist, och är klara för kvartsfinal, som spelas i slutet av april och början av maj.

Uddevallabördige Per Johansson har tidigare varit i Kroppskultur, Alingsås, Kungälv, rumänska CSM București och ryska Rostov-Don och varit förbundskapten för såväl Sverige som Montenegro.

LÄS MER:Sverige kan få mardrömslottning i OS

LÄS MER:RIK fick fyra miljoner kronor av kommunen – kämpar fortsatt med ekonomin

LÄS MER:Charlie Sjöstrand: Handbollskartan tillhör de starkaste

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS