Per Carlén sjuk i cancer

Per Carlén, 63, har drabbats av cancer. Efter att han först fått palliativ vård mår han idag mycket bättre – nu öppnar han upp om den tuffa tiden och sjukdomen.
– Man kan säga att jag haft en fot i graven, säger han till Helsingborgs Dagblad.

ANNONS
|

Han var en av de stora stjärnorna under ”Bengan Boys” och nådde stora framgångar som handbollsspelare. Länge var han den svenske spelare som gjort flest landskamper och mål i de blågula färgerna.

Efter en framgångsrik karriär blev han både tränare och expert i tv.

I april förra året började han må dåligt. Han hade problem med tarmarna och sökte vård. Först fick han då reda på att läkarna hittat en tumör i tjocktarmen. Efter nya undersökningar visade det sig att cancern även nått lever och lungorna.

Sjukdomen har även nått fjärde stadiet, den mest allvarliga nivån.

Efter det fick han palliativ vård.

ANNONS

– Jag frågade läkaren rakt ut hur lång tid jag hade kvar. Då sa hon att i normala fall är prognosen max fem år. Där och då är det omöjligt att ta in eftersom jag är en människa som alltid varit frisk och knappt varit på sjukhus. I det läget är det väldigt nära att jag börjar gråta, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Betydligt bättre värden idag: ”Lite kvar att göra”

Men två operationer senare och flertalet behandlingar har hans värden förbättrats enormt. Nu är han nere på det första stadiet igen och både lever och tjocktarm bedöms som friska.

Även om små cancerceller kan finnas kvar.

– Det är som en handbollsmatch där mitt lag ligger under och det är fem minuter kvar. I det läget vill jag bara ha bollen för att göra målen som behövs för att vi ska vinna. Eller kan man se det jag går igenom som att jag hunnit 95 meter i ett hundrameterslopp. Det är lite kvar att göra, säger han.

Utan den forskning som gjorts och de framsteg som nåtts hade samma sjukdomsdom inneburit en dödsdom för drygt tio år sedan. Att han varit elitidrottare är något han hade med sig – då han direkt bestämde sig.

– Jag ger mig hän till detta. Jag har aldrig rökt eller snusat. Jag är måttlig på alkohol, när jag fick beskedet stängde jag av all alkohol och alla sötsaker. Jag har gått igenom operationerna nu och är inne i slutspelet skulle jag kalla det, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

ANNONS

Under sin karriär som spelare blev det flera tunga medaljer. Han vann OS-silver i både Barcelona 1992 och Atlanta 1996. Det blev VM-guld i Tjeckoslovakien 1990 samt EM-guld i Portgual 1994.

Dessutom blev det SM-guld med både IK Heim 1983 och Ystads IF 1992.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS