Måstematch för RIK i slutspelskampen

Sex år i följd har RIK nått slutspel. Med sex omgångar kvar av årets ligaspel är mesta mästarnas svit i farozonen. Närmast väntar måstematch mot Helsingborg.
– Det här är inte färdigt på långa vägar. Vi ska försöka plocka poängen som krävs och norpa en slutspelsplats, säger RIK:s tränare Jasmin Zuta.

ANNONS

Säsongen 2012/2013 var senast Redbergslids IK fick följa ett slutspel från sidan. Då slutade klubben nia i tabellen, en poäng bakom åttondeplacerade Hammarby.

Sex år senare är det inte omöjligt att det mynnar ut i ett liknande scenario sätt. Med mesta mästarna utanför topp åtta.

För med sex omgångar kvar att spela så är läget ansträngt. Det är tre poäng upp till Lugi HF och slutspelsplats, dessutom har göteborgarna sämre målskillnad än lagen närmast ovanför.

– Alla matcher blir måstematcher för oss nu. Det kommer vara kniven mot strupen varenda gång vi spelar. Det är bara att gilla det läget, säger Redbergslids tränare Jasmin Zuta.

ANNONS

Vill hålla sviten intakt

Zuta har aldrig missat ett slutspel sedan han tog över RIK 2015. Han hoppas att den sviten ska hållas intakt och att laget under avslutningen kan hitta kraft och klättra till rätt sida strecket.

Anledningen till att hans manskap för tillfället är på fel sida tycker han grundar sig mycket i att det har varit för djupa dalar i prestationerna under säsongen. Samtidigt tycker han att det finns flera saker som talar för en uppryckning under slutspurten.

– Vi har kvaliteter som lag som är bra. Det faller små bitar på plats hela tiden och vi blir jämnare och jämnare i våra prestationer. Jag tycker att vi har haft fler bra insatser från november och framåt än vad vi hade tidigare i höstas. Det talar för oss. Att vi har en bra grund att stå på.

"Har det i egna händer"

Han tillägger:

– Vi har det i egna händer och ska försöka jobba strukturerat och utveckla de sakerna vi är bra på och få sakerna vi tycker har svajat i perioder att bli bättre. Vi ser bara fram emot det här. Det finns inget tryck på oss. Vi ska bara försöka spela bra handboll.

Och även om utgångsläget är tufft så har laget, precis som tränaren är inne på, allt i egna händer. Utöver åttan Lugi på bortaplan så ska RIK även ställas mot sjuan IFK Ystad på hemmaplan under avslutningen. Ett IFK Ystad som i nuläget är fyra poäng före de vita eleganterna.

ANNONS

Men först ut väntar alltså OV Helsingborg hemma i Scandinavium på onsdagskvällen. En match där det med största sannolikhet måste bli två poäng om inte slutspelståget ska gå redan nu.

– Det kommer handla om vad vi får med oss från varje match och varje insats. Kan vi börja med att beta av en match i taget och inte se för långt framåt så tror jag möjligheterna kommer att finnas hela vägen in, säger Zuta.

ANNONS