Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jenny Alm avslutar karriären i vår

Förre Sävehof-spelaren Jenny Alm gör sin sista handbollssäsong. På tisdagen kom beskedet via hennes danska klubb Köpenhamn Handboll.

Alm, som hade kontrakt över säsongen 2019-20 har valt att utnyttja en klausul i kontraktet som ger henne möjlighet att avsluta ett år i förtid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Beslutet har vuxit fram under hösten och jag har valt att sluta min karriär nu eftersom jag känner mig klar med handboll, säger hon till Bohusläningen just hemkommen från tisdagens träning med det danska mästarlaget.

Aldrig haft uppehåll

Alm, som spelat handboll sedan mycket unga år och har aldrig haft något uppehåll eller varit skadad någon längre period. Nu spelar hon säsongen ut innan handbollen läggs på hyllan efter flera mästerskapstitlar i både Sverige och Danmark, EM-brons 2014 samt deltagande i flera VM, EM och OS i Rio 2016 samt Champions league.

– Jag har haft två fantastiska år i Köpenhamns Handboll och höjdpunkten var naturligtvis danska mästerskapet förra året och att vi kunde lyfta trofén hemma framför våra fantastiska fans i Frederiksbergshallen. Jag hoppas att vi kan göra om det ser fram emot att ge allt under den spännande halvsäsongen som väntar.

– Förhoppningsvis blir det en titel till i vår, säger hon och summerar karriären.

- Det har varit många år och jag är så glad för alla mina fina år inom handbollen och de många trevliga människor jag har träffat på vägen. Nu ser jag fram emot att flytta hem till vårt hus i Partille, få träffa min sambo Andreas Bände lite mer och undersöka vad livet kan erbjuda utöver handboll.

Utesluter inte comeback

I planerna finns bland annat en utbildning till massör och sjukgymnast - och det är inte uteslutet att det kan bli mer handboll.

– Nej, jag kanske saknar handbollen jättemycket och då finns det inget som säger att jag inte kan börja spela igen. Kroppen är ju stark och kan jag bidra med något så... Men vi får se hur jag reagerar på att inte spela. det blir nog konstigt.

Handbollstränaren Per Johansson, tidigare svensk förbundskapten, beklagar men respekterar Alms beslut.

– Det är överraskande i och med att hon skulle kunna ha många fina år kvar på sin karriär och kanske även tagit ett steg till ut i världen.

Han beskriver Alm som en "extrem träningsprodukt"

–En mycket seriös och lojal handbollssoldat som alltid och utan gnäll har jobbat hårt. Hon har ett bra skott, men har också fått jobba hårt för att nå internationell nivå även med andra delar av sitt spel.

"Speciell plats i mitt hjärta"

Fredrik Johansson tränade Jenny Alm i Kroppskultur när laget tog klivet upp i elitserien, instämmer i lovorden.

– Jenny är en fantastiskt spelare och människa som har en speciell plats i mitt hjärta. När jag tog över laget var hon en bänkspelare, men under vår tid tillsammans spelade hon i det närmaste non-stop. En extremt intresserad spelare som är grinig på ett gott sätt och samtidigt en god lagkamrat. Hon har aldrig tagit den enkla vägen utan alltid satte handbollen främst. Samtidigt är det ju svårt att ha mer handboll i blodet än vad hon har fått genom mamma Junis och pappa Bengt, säger Johansson.

Fakta: Jenny Alm

Född:

10 april 1989

Längd:

183 centimeter

Position:

Vänsternio

Landskamper:

123/285 mål (2010–2018)

Klubbar i karriären:

Kroppskultur –2011, Sävehof 2011–2015, Team Esbjerg 2015–2017, Köpenhamn 2017–2019

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.