Jamina Roberts historisk – har gjort flest mästerskap av alla

När mötet med Kina tutades igång slog Jamina Roberts rekord.
Ingen annan damspelare har gjort fler mästerskap för Sverige.
– Om några år kommer jag kunna uppskatta det ännu mer, säger hon.

ANNONS
|

Debuten i landslaget kom så sent som för 13 år sedan. Bara dagar senare gjorde hon mästerskapsdebut när EM gick i Danmark och Norge.

Sedan dess har Roberts spelat i samtliga mästerskap som Sverige deltagit i – att hon spelade i VM-premiären mot Kina betyder att hon nu är uppe i 16 totalt. Med det går hon om Isabelle Gulldén och blir den svenska spelare på damsidan som gjort mästerskap någonsin. 16 stycken.

– Jag vet knappt hur många mästerskap jag har spelat innan ni säger det. Jag vet framförallt inte hur många andra har. Jag lever mitt i det nu, sa Roberts, utsedd till Sveriges bästa handbollsspelare två år i rad, när GP påtalade detta för henne under torsdagens pressträff.

ANNONS

”Då hade man spruckit”

Roberts är här och nu för uppe i det pågående mästerskapet för att fullt ta in vad det är hon åstadkommit.

– Om något år eller när jag lagt av kanske jag kommer kunna se tillbaka på det och uppskatta det ännu mer. Just nu är det mest fokus på uppgiften, säger hon, som fortfarande har två mästerskap upp till Magnus Wislander innan hon går om också samtliga herrar.

Att hon längtat extra mycket efter att få springa ut till detta mästerskap är dock ingen hemlighet.

– Jag och Johanna Bundsen (målvakt) pratade om det, man har inte riktigt kunnat kasta sig ut i det helt och längta för då hade man spruckit. Man har fått hålla tillbaka lite – men nu när jag är här känns det, säger Roberts.

Detta visade hon när Sverige premiärvann med 36–24. Efteråt sammanfattar Roberts, som gjorde fem mål på sex avslut, upplevelsen.

– Det var kul, det var grymt att springa in och nationalsången var också fantastisk.

Spelet lämnade lite att önska men Roberts beskriver insatsen som godkänd.

– Det kändes bra. Jag tycker att vi är väldigt bra i första halvlek och sedan är vi lite stressade i andra. Speciellt i kontringarna. Vi ville göra mål hela, hela, hela tiden. Men det är ändå bra. Det är så vi vill spela och kommer spela, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Spelarna inför handbolls-VM: Ska skriva historia

LÄS MER:Nina Dano hoppas få sitt genombrott i hemma-VM: ”Surrealistiskt”

LÄS MER:Handbolls-VM:s vd Krister Bergström om spelarkritiken

ANNONS