Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

IFK Skövdes Matias Helt Jepsen sågar svenska cupen-upplägget

Återinförandet av svenska cupen i handboll har lett till reaktioner.
Anledningen är att gruppspelsmatcherna ska inledas med en så kallad ”shoot-out” för att de sämre rankade lagen ska få en fördel.
"Man kan börja kalla turneringen för Kalle Anka cup”, skriver IFK Skövdes stjärna Matias Helt Jepsen på Facebook.

När nästa säsong drar igång kan handbollsklubbarna ringa in ytterligare tävlingsdatum i kalendern. Efter 30 år är nämligen svenska cupen tillbaka i sporten. Beskedet kom tidigare i år och flera av Göteborgsklubbarna var positiva, bland annat Redbergslids IK.

– Det gäller någonstans att hitta verktyg för att bredda sporten – där tror vi att Svenska cupen kan vara ett sätt, sa klubbchef Tony Larsson till GP.

LÄS MER: Klart med Svenska cupen i handboll

Men det finns delar i den nygamla cupen som inte uppskattas fullt så mycket. Förbundet har nämligen beslutat att laget från lägre divisioner, i gruppspelet, ska få inleda med tre shoot-out-skott per division som skiljer lagen åt. Man har dock satt ett tak på max sex skott.

Ett shoot-out skott innebär att målvakten passar bollen till en utespelare som får en enmanskontring mot motståndarnas målvakt. Spelaren får ta max tre steg innan skottet.

Stjärnan sågar beslutet: ”Kalle Anka cup”

Konceptet totalsågas av IFK Skövdes stjärna Matias Helt Jepsen.

På Facebook skrev han ”Man kan börja kalla turneringen för Kalle Anka cup” enligt Sportbladet. Till tidningen säger han att risken är att handbollen inte kommer tas på allvar.

– Jag är öppen för nya förslag och så. Men jag tycker det här är under sportens värdighet. Andra sporter kommer att titta på oss och skratta och ifrågasätta om handbollen verkligen är en professionell sport, säger han.

LÄS MER: Skurus första SM-guld på 16 år: "Vansinnigt"

Själva cupen har han däremot inte någonting emot.

– Jag älskar cupmatcher och när stora lag kommer på besök hos mindre och de små klubbarna kan skrälla. Men det här är ett skämt, säger Helt Jepsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.