Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hanna Fogelströms nya uppdrag: landslagsansvarig

Hanna Fogelström lämnade rollen som manager för Sävehofs damlag för att kliva ur handbollsbubblan.
Nu kliver hon in bubblan igen och börjar ett toppjobb inom svensk handboll, som landslagsansvarig.
– Jag känner att jag har väldigt mycket att ge i handbollen och att rollen passar mig bra, säger 29-åringen.

I somras kom beskedet att Hanna Fogelström lämnar som manager för Sävehofs damlag efter bara en säsong för att satsa på en civil karriär.

Nu, ett halvår senare, är hon klar för ett nytt toppjobb i svensk handboll.

1 mars kliver 29-åringen från Partille in som landslagsansvarig på Svenska handbollsförbundet för att 1 maj ta över ansvaret helt när tidigare landslagschefen Lasse Tjernberg lämnar.

– Det känns väldigt, väldigt roligt och inspirerande, säger Hanna Fogelström till GP och fortsätter:

– Först när man får frågan tänker man ”jag måste ta det, man kan inte tacka nej”. Men jag har verkligen tänk igenom det, det är ett stort uppdrag som kommer med mycket ansvar. Man måste vara redo att ta det steget och det känner jag att jag är.

"Något jag vill göra och brinner för"

Som landslagsansvarig kommer hon ansvara för förbundets dam- och herrlandslag och äldsta ungdomslandslag.

– Det svåra med landslag är att man träffas väldigt sällan men det är alltid höga förväntningar. Jag tror mycket jobb kommer göras förebyggande så att alla detaljer ligger på plats så det är lättare för förbundskaptener och spelare att kunna prestera i rätt miljö.

Som spelare vann Hanna Fogelström sex SM-guld med Sävehof innan hon fortsatte karriären 2014 i Frankrike. Spelarkarriären tvingade hon avsluta efter att ha dragit korsbandet för tredje gången. Hon har gjort 69 a-landskamper för Sverige och deltagit i såväl OS, VM och EM.

Kliver in i handbollsbubblan igen

Säsongen 2018/2019 var hon manager för Sävehofs damlag men det uppdraget klev hon av inför nuvarande säsong.

Beslutet att lämna motiverade hon såhär för GP:

– Sen är det personliga skäl som att jag helt och hållet känner att jag vill lämna handbollsbubblan. Jag känner mer att jag bara vill ha kul med handbollen än att vara anställd och ha massa måsten.

LÄS MER: Därför lämnar Fogelström – efter endast ett år i Sävehof

Men nu kliver hon alltså in i handbollsbubblan på heltid igen.

– Hade jag fått frågan direkt efter jag slutade i Sävehof eller under den tiden tror jag inte att jag hade sagt ja. Då var det för mycket handboll. Men nu har jag fått distans till det och haft ett vanligt jobb och trivs med det men känner ändå att jag har väldigt mycket att ge i handbollen och att rollen passar mig bra. Nu vet jag hur det är att ha det och inte ha det och känner att det är något jag vill göra och brinner för.

Är du rädd att det kan bli för mycket igen?

– Det är klart det skulle kunna bli, men det kan bli för mycket av allt. Men nu vet jag verkligen vad man ger sig in på och jag tror verkligen den här rollen passar mig. Jag har fått erfarenheter från när jag jobbade i Sävehof och det är jag oerhört tacksam för.

Efter spelarkarriären har Hanna Fogelström varit tv-expert, senast hos Viasat under EM som avslutades i Stockholm i helgen.

– Det här (det nya jobbet) blev klart nu i dagarna, jag har haft fokus på mästerskapet från tv-hållet och man kan ju inte stå på båda sidorna, säger hon.

Hanna Fogelström i Viasats studio under EM, tillsammans med Ola Wenström och Martin Frändesjö. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Hanna Fogelström i Viasats studio under EM, tillsammans med Ola Wenström och Martin Frändesjö. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Hanna Fogelström

Ålder: 29.

Från: Partille.

Aktuellt: Var expert i Viasat under handbolls-EM i januari. Tillträder som landslagsansvarig på Svenska handbollsförbundet 1 mars för att gå parallellt med Lasse Tjernberg, 1 maj tar hon över helt.

Klubbar: IK Sävehof (-2014), Toulon (2014-2017).

Meriter: Vann sex SM-guld med Sävehof mellan 2009 och 2014. Spelat 69-landskamper för Sverige och gjorde 112 landslagsmål. Deltagit i OS, VM och EM för Sverige och där vunnit ett EM-brons 2014.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.