Handbollsprofilen ger sig in i politiken

RIK och Rickard Lönn, 27, bryter kontraktet efter säsongen. Den kraftfulle skytten vill fortsätta spela handboll – men också ge politiken en chans.

ANNONS
|

Rickard Lönn berättar att hans samhällsintresse har växt successivt.

- Jag kände att jag ville engagera mig och gick med i Liberalerna. Nu har jag uppdrag för min valkrets Örgryte-Härlanda, där jag också sitter i styrelsen, och har för avsikt att engagera mig inför valet 2018.

Särskilda hjärtefrågor?

- Skolan, idrott och hälsa ligger mig nära. Det är viktiga områden där mycket kan förbättras, säger Rickard Lönn.

Beskedet kom oväntat

Hur mycket kraft han kan lägga på politiken beror delvis på vad som händer med handbollen.

Klart är att Redbergslid och Lönn bryter kontraktet efter säsongen – ett år för tidigt.

Den förre landslagsspelaren återände till RIK inför förra säsongen efter två år som proffs i Tyskland och Danmark. Återkomsten blev dock inte så lyckad som parterna hoppades på. Lönns spel har gått upp och ner, konkurrensen har ökat och speltiden minskat.

ANNONS

- Ändå kom beskedet lite oväntat. Det är klart att det är tråkigt – samtidigt vill jag betona att det inte finns någon schism mellan mig och klubben. Vi är överens och på sikt är nog det här bästa beslutet. Jag fortsätter våren ut och ska kämpa stenhårt för laget och för att få spela så mycket som möjligt, säger Rickard Lönn.

Mer tid för politiken

Den hårdskjutande niometersspelaren vill ge elithandbollen ytterligare ett antal år – frågan är var.

- Det är klart att jag inte är främmande att bege mig utomlands om chansen dyker upp. Samtidigt är jag och min sambo så rotade i Göteborg att jag gärna spelar i närområdet – jag är öppen, säger Rickard Lönn.

En sådan lösning skulle också ge mer tid för det politiska engagemanget.

- Jag har funderat mycket, känner att jag vill utvecklas och lära mer. Ända sedan tonåren har det varit handboll, handboll och handboll i mitt liv. Det har gett mig otroligt mycket – samtidigt känns det som att jag har missat något av det som händer i samhället. Jag vill ta igen, ta del och påverka, säger Rickard Lönn och förklarar varför just skolfrågor engagerar:

Pappa inspirerar

- Delshar jag via RIK fått jobba en del i skolan, en miljö som jag känner starkt för och som jag vill förbättra. Dels har min pappa jobbat som rektor i många år så jag har väl fått en del därifrån också, säger Rickard Lönn.

ANNONS

Det är inte bara han som lämnar RIK efter säsongen.

Kvicke kantspelaren Tobias Östanbäck slutar med handbollen för att satsa på sin civila karriär och målvakten Tony Heeringson får inte förlängt kontrakt. Även i hans fall handlar det om konkurrens och om allt mindre speltid. Och även i det fallet är parterna överrens.

- Vi gör en klar satsning på våra unga talanger. Att ta farväl av trotjänare som gjort mycket för klubben är tungt, samtidigt måste vi blicka framåt, säger RIK:s sportchef Henrik Lundström.

ANNONS