1/6

Här är truppen till handbolls-VM i Sverige 2023

Det svenska landslaget har tagit ut sin trupp till hemma-VM. Då blev det inga större överraskningar men noterbart är att målvakten Mikael Appelgren gör comeback i landslaget.
– Vi vet hans högstanivå, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Sverige kliver in till mästerskapet som regerande Europamästare efter att Niclas Ekberg avgjort finalen mot Spanien med ett straffkast i slutminuterna.

Året dessförinnan hade Sverige skrällt sig fram till en VM-final mot Danmark. Då blev grannlandet för svårt och laget fick nöja sig med ett silver.

Nu är det dags för ett mästerskap igen, och det ett VM på hemmaplan i Sverige – där Göteborg är en av värdstäderna. Något som ger Glenn Solberg känslan av “gåshud”

– Det är de största man kan vara med om. Vi har haft en period med pandemi där vi har spelat inför tomma läktare, och att spela här i Göteborg med fullsatta läktare, det blir fantastiskt, säger Solberg i samband med truppresentationen på tisdagen.

Förbundskaptenen presenterade en trupp utan större överraskningar men noterbart är att Mikael Appelgren, som dragit med skadeproblem och bland annat missade EM i vintras, är tillbaka som en av tre målvakter i truppen.

– Alla målvakter är viktiga men när han (Appelgren) spelar så spelar han bra. Vi vet hans högstanivå, säger Solberg.

Alla utom just Appelgren var med i truppen vid EM-guldet i vintras.

– Det har varit många många diskussioner men vi måste vara ärliga och säga att vi har ett lag som vunnit ett EM-guld och då har vi haft det som utgångspunkt. Sen är det alltid diskussioner, vi funderar och tänker hur vi ska sätta samman det bästa laget men då vi utgår från EM-guldet tror vi på många av de spelare vi hade där, säger Solberg.

Sverige inleder gruppspelet i Scandinavium med att ta emot Brasilien den 12 januari, därefter väntar Kap Verde och Uruguay.

Sverige vill inte kalla sig favoriter

Tar sig Sverige vidare till mellanrundan kommer även denna att spelas i Göteborg. Men målet är såklart att nå finalen som spelas på Tele2 arena i Stockholm.

– Vi önskar oss en tur till Stockholm men vi vet att det är små marginaler men vi ska göra allting för att vi ska ta oss dit, säger Solberg.

Trots att landslaget kliver in i ett hemma-VM med ett EM-guld i ryggen och VM-silver från det senaste världsmästerskapet vill förbundskapten Solberg inte kalla sitt landslag för favoriter till guldet.

– Helt ärligt så tycker jag inte det och det grundar jag i att Spanien har varit i de fyra senaste EM-finalerna, vi har Danmark och Frankrike som alltid är där uppe och har varit det i 10,15-20 år. Så därför upplever jag att de är favoriter att ta hem mästerskapet, säger Solberg och fortsätter:

– Men det är klart att om vi spelar vårt bästa spel så kan vi också vinna och vi önskar ju att bli det laget som Spanien och Danmark är, att vara det stabila laget som alltid spelar semifinal och final. Så de tre är väl kanske favoriter, sen kommer vi.

Sveriges VM-trupp

Målvakter:

Andreas Palicka, Paris Saint-Germain

Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen

Tobias Thulin

Vänstersex:

Hampus Wanne, FC Barcelona

Lucas Pellas, Montpellier HB

Mittsex:

Max Darj, Füchse Berlin

Fredric Pettersson, Fenix Toulouse

Oscar Bergendahl, TVB Stuttgart

Högersex:

Niclas Ekberg, THW Kiel

Daniel Pettersson, SC Magdeburg

Vänsternio:

Jonathan Carlsbogård, FC Barcelona

Eric Johansson, THW Kiel

Karl Wallinius, THW Kiel

Mittnio:

Felix Claar, Ålborg Håndbold

Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt

Högernio:

Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen

Linus Persson, HBC Nantes

Lukas Sandell, Ålborg Håndbold

Extraspelare: Fredrik Olsson, Lugi HF

LÄS OCKSÅ: Eric Johansson världens bästa unga handbollsspelare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.