Glenn Solberg om sparkade Martin Boquist: ”Har olika värderingar”

Trots EM-guld fick Martin Boquist sparken som assisterande förbundskapten för handbollslandslaget.
Nu talar förbundskapten Glenn Solberg ut om petningen och sin egen del i beslutet.
– Jag ville välja min egen assisterande. En som stod för samma värderingar som jag, säger Solberg till SVT.

ANNONS
|

Efter EM-guldet i vintras fick Martin Boquist sparken som assisterande förbundskapten för det svenska handbollslandslaget. Förbundskapten Glenn Solberg har tidigare sagt att han står bakom beslutet som förbundet tagit.

Beskedet kom oväntat och Martin Boquist var inte nöjd med beslutet som han menar att Solberg låg bakom.

– Allt annat än att det var Glenn som inte ville ha kvar mig är rent skitsnack, sa Boquist i en intervju med Sportbladet i juni.

I en intervju med SVT berättar nu, fyra månader senare, Glenn Solberg om varför han ville ha en ny assisterande förbundskapten.

ANNONS

– Från mitt perspektiv. Både jag och Martin sökte jobbet som förbundskapten. När jag fick det var en av förutsättningarna att Martin skulle vara kvar (som assisterande), jag kunde inte påverka det. Det visade sig att vi är väldigt olika, vi ser saker på olika sätt, har olika värderingar, ser på ledarskap på olika sätt, säger Solberg.

Sävehoftränaren har ersatt

Solberg säger att en del saker har fungerat mellan honom och Boquist men att andra inte gjort det och att bytet av assisterande förbundskapten gjorts för att optimera prestationerna och att det var ”viktigt att göra det här bytet”.

– När vi kom hem från EM och jag tänkte ”vad kan vi göra nu för att ta nya steg och lyfta svensk handboll vidare”, så var bilden att jag ville välja min egen assisterande. En som stod för samma värderingar som jag och tror på det ledarskap som vi fått in. För mig är det väldigt normalt att en ledare på denna nivå får välja sina egna stöttepelare, säger Solberg.

I juli stod det klart att Sävehof-tränaren Michael Apelgren blir Solbergs nya assisterade förbundskapten, ett jobb han kommer ha vid sidan av uppdraget som klubbtränare för Partille-laget.

– Nu har jag valt Micke Apelgren. En fantastiskt duktig tränare. Han har visat det i Elverum i flera år och gör bra resultat i Sävehof nu. Han är hårt arbetande, lojal och engagerad. Det känns väldigt bra. Vi pratar nästan dagligen och har många möten för att lära känna varandra bättre. Det känns jättebra, säger Solberg till SVT.

ANNONS

Under måndagen samlas landslaget och senare i veckan väntar matcher mot Tyskland i Mannheim på torsdag och mot Danmark i Scandinavium på söndag. i januari väntar VM på hemmaplan.

LÄS MER:Martin Boquist sparkades från landslaget – talar ut

LÄS MER:Fick sparken från Sverige – nytt jobb i Norge

LÄS MER:Sävehofs tränare Michael Apelgren till landslaget

LÄS MER:Solberg om Boquist: "Försökt kontakta honom"

ANNONS