Fredrik Larsson död efter trafikolycka

Handbollssverige har sorg. Sävehofs förre guldhjälte Fredrik Larsson har tragiskt omkommit i en trafikolycka. Han blev 36 år gammal.
– Jag har fruktansvärd ångest när jag tänker på det, säger tidigare tränaren Mikael Franzén.

ANNONS
|

Det var runt lunchtid i tisdags som Fredrik Larsson var ute och cyklade när han blev påkörd av en lastbil i Lerum.

Utredningen kring olyckan är ännu i ett tidigt stadie.

– Vi har jobbat med det här i en dag. Vi har gjort de vanliga åtgärderna, som vi alltid gör. Lastbilens färdskrivare är uthämtad, vi har gjort en undersökning av själva lastbilen, vi har gjort en teknisk undersökning av cykeln, vi har vittnen och vi ska hålla förhör också, säger Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare hos polisen.

Han berättar att man ännu inte är säkra på exakt hur olyckan har skett.

ANNONS

– Nej, det är vi absolut inte. Vi måste höra vittnen, sen har vi fotodokumenterat, mätt och målat marken. Det är de vanliga åtgärderna som vi gör. Så vi är långt ifrån färdiga

Har lastbilschauffören delgivits misstanke?

– Den (brottsmisstanken) har jag i dag beslutat att lägga ner. Det innebär inte att ärendet är nedlagt utan att brottsmisstanken är nedlagd. Jag anser inte att vi kan styrka en brottsmisstanke mot honom och då ska han inte heller vara misstänkt.

Han tillägger:

– Men anmälan ligger öppen och det är rubricerat som vårdslöshet i trafiken, men utan riktan mot person.

Förre lagkompisen: "Ofattbart"

Fredrik Larsson hade en framgångsrik handbollskarriär som inleddes 2006 i IFK Skövde. En av höjdpunkterna var 2012 när han tog SM-guld tillsammans med IK Sävehof. Guldet var hans totalt fjärde i karriären, innan hade han tagit tre stycken med Hammarby.

Niclas Barud var lagkompis med Larsson under guldsäsongen.

– Det här är jättehemskt. Det är helt ofattbart att det har hänt, säger Alingsås lagkapten som minns "Bedda" med värme.

– Vi spelade ihop ett och ett halvt år i Sävehof och sedan lite grann i landslaget. Han var en fantastisk lagspelare som alltid satte laget före jaget.

ANNONS

Även Viktor Ottosson, som förra våren avslutade sin handbollskarriär, ingick i samma gulsvarta guldlag som Larsson våren 2012.

– Det är otroligt ledsamt. Jag tänker hans familj framför allt. Det är så himla tragiskt, han var i samma familjesituation som en annan med små barn och sådär. Det slår hårt. Så himla tragiskt, säger "Kif" som precis som Barud gjorde en och halv säsong tillsammans med Larsson.

– Så det var inte lång tid, men fick en bra kontakt och han var en oerhört ödmjuk kille som jag tyckte mycket om. En stor handbollsprofil med ett stort hjärta.

Franzén: "Har fruktansvärd ångest"

Mikael Franzén var tränare för Larsson, först i Sävehof, sedan i Alingsås.

– Jag fick höra det i går, jag blev enormt ledsen och jag tänker främst på Fredriks fru och barn. Jag har fruktansvärd ångest när jag tänker på det och alla mina tankar går först och främst till dem, säger han och fortsätter:

– Fredrik var en oerhört social och fin människa som jag först hade i Sävehof och sedan värvade honom till Alingsås. Han hade sådana egenskaper som jag ville ha i mitt lag, han var en ledare som var väldigt hjälpsam och socialt kompetent. Verkligen en fin kille. Det är helt sjukt att det bara kan ta slut såhär.

ANNONS

Innan Larsson avslutade karriären med två säsonger i Alingsås (2014-2016) spelade han bland annat i tyska storklubben Kiel och i det svenska landslaget.

GP har varit i kontakt med Fredrik Larssons familj.

Fredrik Larsson blev 36 år gammal.
Fredrik Larsson blev 36 år gammal. Bild: BJÖRN TILLY
ANNONS