Emil Berggren lämnar Sävehof.
Emil Berggren lämnar Sävehof. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Emil Berggren lämnar Sävehof

På onsdag kan Sävehof säkra SM-guldet. Dagen innan kommer beskedet att sportchefen Emil Berggren lämnar sin roll efter säsongen.
– Familjen är min prioritet, säger han.

ANNONS
|

Det står sedan tidigare klart att Jamina Roberts lämnar efter finalen. Flyttlasset går till Norge. Sedan detta blev klart har det spekulerats i vad som händer för Berggren, som hon har barn och en relation med.

Berggren, som sedan 2019 varit sportchef för Sävehofs herr- och damlag. Han har också vunnit tre SM-guld med laget som spelare, och varit proffs i Tyskland, Danmark och Ungern.

Först lät det meddelas att han skulle pendla från Norge till Partille. Nu är budet annat.

Berggren berättar att han lämnar sin roll i slutet på augusti.

– Det är ganska odramatiskt. Jag visste inte om jag skulle klara av att pendla, därför sa jag till Sävehof att det är bra om de började leta efter andra alternativ. I den vevan pratade vi om att det bästa för att driva föreningen var att också kolla framåt och hitta en mer effektiv fördelning, en omorganisation, säger han.

ANNONS

Han lät det marinera, innan han för två-tre veckor sedan hade ett möte med klubbdirektör Stefan Albrechtson och marknadschef Torbjörn Wittström.

– Då sa jag att jag inte skulle klara av att pendla flera gånger i veckan. Det är tio timmars resa med bil. Jag får inte ihop livspusslet. Jamina kommer vara iväg och spela Champions League, med landslaget och resa över hela Norge. Familjen blir då självklart min prioritet.

”Kanske ska rensa fisk”

Hur känns det nu när det snart är över?

– Det är jättetråkigt, såklart. Jag har trivts på jobbet, även om början blev rörig när jag fick kliva ned som assisterande tränare. Det blev en tjänst på 150 procent, där det var tur att jag inte var förälder och att Jamina spelade i Danmark. Det var många sena kvällar, men det var kul. Det blev ett nytt kapitel sedan som sportchef där jag fått bygga spännande lag och vi vunnit några guld. Det är givetvis tudelat, men det ska bli skönt att komma till ett jobb där man kan ha lite fritid. Det hade varit kul, säger han.

Vad ser du dig nu göra?

– Jag har skämtsamt sagt att jag ska jobba i någon hamn och rensa fisk. Det känns svårt att ta med sig fem fiskar hem och jobba över. Jag vill ha ett jobb som man kan släppa efter att dagen är över. Sedan får jag se om jag saknar osäkerheten och ovissheten som kommer med elithandbollen, säger han, och fortsätter:

ANNONS

– Eller jobba i en padelhall, det finns ett center i Kristiansand. Åka dit, åka hem, utan att ha 15 missade samtal. Det hade varit någonting.

Sävehof kan omorganisera

Klubbdirektör Albrechtson om beslutet:

– Emil är etablerad när det gäller elitspelare, med kontakter på herr- och damsidan. Där hade han en god kännedom. Redan när det aviserades att det skulle bli en flytt för Jamina ställde båda parter in sig mentalt på att det blir en avtrappning. Det har vi pratat öppet om i flera månaders tid. Det känns naturligt. Han hade bestämt sig för att flytta, då blir det svårt att hinna med, säger han.

Hur ersätter ni honom?

– Vi funderar i nuläget på att se över hela sportorganisationen. Där vi eventuellt ser att någon kan fokusera på elitdelen, och någon annan som har fokus på ungdomsdelen. Var det slutar får vi om några veckor, säger Albrechtson.

LÄS MER:Orden efter jättebråket mellan Sävehof och Skuru

LÄS MER:Sävehofs gick på knock – kan vinna guld på onsdag

LÄS MER:Emil Berggren riskerar avstängning mitt i finalserien

ANNONS