Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Dagen efter haveriet – sågar inställningen: "Ett större problem"

Plattmatchen mot Portugal är analyserad. En match där taktiken brast – men framför allt den svenska inställningen, tycker assisterande förbundskaptenen.
– Vi föll samman som lag, det är ett mycket större problem för mig, säger Martin Boquist.

Portugal hade lekstuga med Sverige i den andra halvleken av den första matchen i mellanrundan och vann till slut med förkrossande 35–25.

Under kvällen, natten och dagen har det analyserats och diskuterats i det svenska laget.

Med lite distans till haveriet väljer RIK-legendaren och assisterande förbundskaptenen Martin Boquist att ge sin syn på den undermåliga insatsen.

– Man är fortfarande fruktansvärt besviken, på ett sätt som man sällan är. Först och främst tycker jag att Portugal var väldigt bra. Det går inte att sticka under stol med. Vi hamnade i ett matchläge där de tog ledningen med tre i paus. Vi tyckte någonstans att den första halvleken var rätt okej. Vi hade lite lösningar på gång där för att täppa till bakåt. Vi hade problem att spela sju mot sex och de fick hål på oss överallt, och då hamnade vi i stress, framför allt försvarsmässigt. Vi fick inte stopp på blödningen. Det är en sak, säger han och fortsätter:

– Den andra saken, som är ett långt mycket större problem för mig, är att vi föll samman som lag. Att vi inte stod upp som ett lag. Det är alltid det primära, i alla fall enligt mitt ledarskap, att det ska vi alltid göra. Där har vi lite att jobba med kan man säga ...

"Lätt att vara efterklok"

Har ni förmedlat det till spelartruppen?

– Ja, svarar Boquist blixtsnabbt.

Han utvecklar:

– Vi har börjat den resan ... det är en resa som ska göras innan 18.15 i morgon. För då måste den biten vara på plats om vi ska kunna ge Norge en match. Sedan självklart är taktik och så också viktigt, men basen måste ligga där. Uppenbarligen låg den inte där mot Portugal. Då kan vi gräva i varför hur mycket som helst, men det kommer vi inte hinna med, det får vi analysera efter mästerskapet, men det måste vara på plats i morgon.

Hur förvånad är du över att det är på den biten det fallerar?

– Det är så jävla lätt att vara efterklok. Jag vet inte vad jag tyckte under själva matchen. När man var inne i matchen så var man så otroligt frustrerad över att försvaret inte fungerade, anfallsspelet fungerade väl hjälpligt, men bakåt var det inte bra, man tänkte på lösningar och så vidare. Men sedan när man fick lite distans till det nu så känner man, "Vad fan det var ju inte det som var det problemet, det var något annat".

"Måste visa att vi bryr oss"

Målvakt Mikael Appelgren håller med Boquist om att den rätta mentaliteten saknades i andra halvlek. "Äpplet" tycker precis som den assisterande förbundskaptenen att det måste vara en helt annan attityd mot Norge som alltså väntar härnäst.

– Vi hade kommit överens om vissa saker i deras sju mot sex, att de skulle få ta lägen där och där, men vi fick inte till det alls. De fick välja och vraka och där tyckte jag att vi började tappa tron på det. Vi började kolla oss runt och tycka att den ene kunde göra det bättre och den andre kunde göra det bättre. Det måste vi få bort. Vi måste börja jobba som ett lag igen, säger Mikael Appelgren som också efterlyser ett mer positivt kroppsspråk i laget.

– Vi måste skapa mer energi. Vi måste visa att vi bryr oss lite mer om det här. Jag tror att alla bryr sig jättemycket, men utåt måste vi visa det mer med vårt kroppsspråk. Vi måste stråla. När vi gör något bra ska vi visa det, när vi ibland inte lyckas med något så bra ska vi inte försöka lägga så mycket vikt vid det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.