Andreas Palicka storspelade i comebacken – RIK tog efterlängtad seger

RIK tog en efterlängtad seger i Andras Palickas comeback. Landslagsmålvakten löste segern till de vita eleganterna med flera matchavgörande räddningar.

ANNONS
|

Redbergslids tabelläge i Handbollsligan hade knappast inneburit någon julefrid inför mötet med HK Malmö. Sist i tabellen och endast fem poäng inspelade på de 14 första matcherna.

Men julen är som bekant en tid för mirakel och frälsare – och i Prioritet Serneke Arena var det närmaste en frälsare man kan komma i svensk handboll tillbaka i form av Andreas Palicka.

Landslagsmålvakten bröt kontraktet med den tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen 21 december och skrev på ett avtal med RIK som sträcker sig säsongen ut då han ansluter till Paris Saint Germain.

Trots restriktioner och julfirande var det bra drag och nästintill fullsatt ute på Kviberg för att se stormålvaktens comeback i Redbergslid som han inte spelat i sedan 2008.

ANNONS

De första fem minuterna gick dock inte riktigt RIK:s väg – hemmalaget slarvade allt för ofta i anfallsspelet och avsluten gick antingen i stolpen eller räddades av förra Redbergslidsmålvakten Adam Krantz.

Men cirka 10 minuter senare hade de vita eleganterna spelat upp sig och likaså Andreas Palicka som inom loppet av en minut både räddade straff och ett friläge.

Räddningarna var nödvändiga för RIK som hämtade upp 5–2 till 5–5 med en dryg kvart spelad.

Att Mario Lipovac sedan drog på sig matchens första tvåminutersutvisning spelade en smärre roll för RIK eftersom Andreas Palicka tog nästan allt som kastades mot målet.

Efter 20 minuter spelade hade de RIK gått om och ledde med 8–6 när HK Malmö tvingades att ta timeout för att diskutera hur de skulle få hål på den hemvändande målvakten.

Mario Lipovac drog sedan på sig ytterligare en tvåminutersutvisning vid ställningen 10–7 och två tekniska fel och baklängesmål senare var det Magnus ”Bagarn” Johanssons tur att att ta en timeout.

Snacket fick ingen önskad effekt då RIK fortsatte att rada upp tekniska fel. Sista minuterna av första halvlek utvecklades till en svängig tillställning och när halvtidsvisslan ljöd var ställningen 11–11.

Efter 30 minuter hade Andras Palicka räddat 13 av 23 avslut, varav flera frilägen och svarat för två straffräddningar. Det offensiva spelet lämnade dock en hel del att önska då RIK hade hela elva tekniska fel i första halvlek.

ANNONS

Palicka räddade nästan hälften av skotten

Andra halvlek fortsatte som den första, och det skilde aldrig mer än en boll mellan lagen när cirka tio minuter av andra halvlek gått och supertalangen Eliot Stenmalm satte 16–16 med ett avstämt skott.

RIK gick för första gången upp i ledning i andra halvlek efter 17 minuter- Men tillställningen fortsatte vara jämn, de tekniska felen var många och lagen växlade ledningen mellan varandra.

När Magnus ”Bagarn” Johansson tog sin timeout i andra halvlek var ställningen 22–22 och sju minuter återstod att spela.

Efter det kom det vinstavgörande rycket.

Med dryga fem minuter kvar satte Eliot Stenmalm 23–22 och Andreas Palicka svarade för en räddning i det efterföljande anfallet.

Den melodin återupprepade sig när Eliot Stenmalm gjorde sitt sjätte mål och Andras Palicka svarade för en ny räddning.

Med tre minuter kvar av matchen var ställningen 25–22 till RIK och folket på läktarna var i extas.

RIK förvaltade sin tremålsledning och lyckades bärga en efterlängtad seger. Glädjen bland publiken och de segertörstande spelarna gick inte att ta miste på när slutvisslan ljöd.

Slutresultatet blev 27–24.

Matchens lirare?

Andras Palicka, såklart. Han räddade 49 procent av skotten han fick mot sig.

– Det är mitt jobb att rädda bollen liksom. Det var fint och en härlig känsla att få spela framför min hemmapublik igen. Att se morsan och farsan på läktaren igen, syrran, frun och barnen. Det är känslomässigt.

ANNONS

Vinsten innebär att RIK har tagit sju poäng men man är alltjämt tabelljumbo.

–Man får vara realistisk där. Det är en kamp om varje poäng. Vi är ett lag och man har fått lite nya spelare med (Oskar) Ysander och Marko (Lasica) och så hoppas jag att jag kan bidra med lite erfarenhet, lite räddningar och lite energi. Så får man jobba hårt och hoppas att det räcker, säger Andreas Palicka.

Fler handbollsresultat från annandagen

Alingsås spelade oavgjort borta mot Hallby (29–29).

Sävehof vände och vann mot Eskilstuna Guif i Partille (35–29).

Önnered föll mot Hammarby med uddamålet efter dramatik i slutminuterna (30–29).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS