André Fuhr tvingas lämna Dortmund - anklagas för rasism

Tränaren André Fuhr får sparken bara två omgångar in i säsongen.
Enligt uppgifter till SVT Sport efter att han uttryckt sig rasistiskt och trakasserat spelare i Borussia Dortmund såväl psykiskt som fysiskt.

ANNONS
|

Fuhr har varit med länge. Han klev in i tränarrollen 2002, och har bland annat basat över TusSies Metzingen när laget mötte Sävehof i EHF Cup 2019.

Samma år tog han över Borussia Dortmund i Bundesliga. Förra säsongen ledde han laget till en 16-delsfinal i Champions League och en andraplats i ligan.

Denna säsong fick han bara två matcher, innan han nu tvingas lämna sin post. Det kom som en överraskning när Dortmund i dagarna gick ut med nyheten på sin hemsida.

I ett inlägg motiverar man beslutet.

”De senaste dagarna har tränaren kritiserats hårt av både spelarna och allmänheten, vilket gjorde det nästintill omöjligt för truppen och klubbledningen att fokusera på handbollen”, skriver klubben och meddelar att en utredning pågår.

ANNONS

Dortmund fortsätter:

”Borussia Dortmund jobbar nu medvetet och noggrant med händelserna som beskrivs ovan och är i kontakt med institutionen som jobbar mot våld inom idrott, som kontaktats av flera spelare. Så länge som den nämnda utredningen pågår kommer Borussia Dortmund inte ge några ytterligare kommentarer”.

Advokaten kommenterar

Bara för en vecka sedan valde de två tyska landslagsspelarna Mia Zschocke och Amelie Berger att riva sin kontrakt med Dortmund, för att i stället skriva på för norska Storhamar.

Ingen anledning har getts, men enligt uppgifter till SVT Sport riktats det allvarliga anklagelser mot Fuhr.

Enligt dessa uppgifter ska Fuhr ha uttryckt sig rasistiskt och trakasserat spelare, både fysiskt och psykiskt.

För den tyska lokaltidningen Ruhr Nachrichten uttalar sig Fuhrs advokat.

– Det finns ett beteende som presenterats av spelarna som passar under rubriken rasism, men det har inte kritiserats av spelaren som det gällde utan av tredje part, säger han.

I Dortmund spelar svenska Emma Olsson.

Fuhr var också ungdomstränare för det tyska juniorlandslaget, men har nu valt att hoppa av uppdraget.

LÄS MER:Appelgren tillbaka i landslaget – efter 2,5 år

ANNONS