Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MATHILDA AHLBERG

Alingsås chockslog mästaren Kristianstad

Hjärnspöket var som bortblåst. Alingsås HK besegrade mardrömsmotståndaren IFK Kristianstad i den första semifinalen med 24-22.
– Målvakt- och försvarsmässigt var det nog en av de bästa matcherna som vi gjort, säger lagkaptenen Johan Nilsson.

2015, förlust i SM-finalen.

2016, förlust i SM-finalen.

2017? Ja, förlust i SM-finalen.

Det har varit samma gamla visa när Alingsås ställts mot IFK Kristianstad i slutspelet.

Skånelaget har varit en maktfaktor inom svensk handboll och även i år ses favorit till att kamma hem det femte raka SM-guldet.

I den första semifinalen visade dock Alingsås att man tröttnat på att besegras av Kristianstad.

Direkt från avkast var det ett aggressiv och försvarsmässigt kompakt AHK som gav IFK en rejält tuff nöt att knäcka.

– Vi sa att vi bara har allt att vinna, att det bara var att åka ner och försöka göra vår grej. Sen visste vi att vi var inne i ett lite hårdare matchande och hade lite mer slutspelstänket och pulsen i oss. De (Kristianstad) tappade lite under påsken, så vi kände att första matchen var den bästa chansen att knipa en match borta som vi visste att vi var tvungna att göra för att ta oss vidare. Då kände vi ett lugn och harmoni, säger lagkapten Johan Nilsson.

Försvarsmässig fullträff

Bortsett från några dippar i den andra halvleken var det ett imponerande Alingsås som höll undan Kristianstad. Mycket tack vare ett solitt försvar som tvingade regerande mästaren till att ta svåra avslut som sedan Niklas Kraft, i AHK-målet, räddade.

När slutsignalen ljöd var skrällen fullbordad, hjärnspökena bortblåsta och 24-22-segern bärgad.

– Målvakt- och försvarsmässigt var det nog en av de bästa matcherna som vi gjort. Sen har vi ett lugn i anfallet som är bra, sen kanske vi inte gör jättemånga mål. Så där kanske det inte var en toppmatch, men vi har ett lugn och inte massa tekniska fel.

På onsdag är det dags för rond två, då i Alingsås och Estrad. Johan Nilsson och hans lagkamrater är då beredda på att ta emot ett uppretat Kristianstad.

– Där måste vi göra en ännu bättre match, de kommer komma heltaggade. De måste egentligen vinna den matchen, så vi måste ladda om och vara helt på-knäppta för att vinna den matchen.

"Ett helt överlägset lag"

Kristianstad har, som konstaterat, varit en dominant i handbollsligan. Men någonting har hänt med de fyra senaste säsongernas mästare.

I början av året valde klubben att byta ut tränaren Ola Lindgren mot RIK-legendaren Ljubomir Vranjes och i grundserien bröts en minst sagt mäktig hemmasvit. Kristianstad hade vunnit 80 (!) raka hemmamatcher, tills det att Malmö kom på besök i början av mars. Sedan dess har även Redbergslid tagit en seger i Skånelagets hemmaborg.

Hur är årets Kristianstad, jämfört med de tidigare upplagorna som slagit er slutspelet?

– De har fortfarande ett jättebra lag. Sen är det ju lurigt eftersom de bytte tränare i början av året, det är alltid svårt för en tränare att komma in och sätta sina nya idéer. Men samtidigt har de ett helt överlägset lag om man ser på varje position jämfört med alla andra lag i handbollsligan. Men det är ju det att de har en ny tränare och de ska lära känna varandra som kan vara lite svårt för dem, säger Johan Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.