Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Önnered vann derbyt – men tvingas kvala ändå

Redbergslid och Önnered hade båda chansen att slippa negativt kval inför derbyt i den sista omgången. Men Hallbys seger mot Ystads IF satte käppar i hjulen – och nu tvingas båda Göteborgslagen kvala.
– Det är delade känslor just nu, konstaterar Önnered-tränaren Tommy Atterhäll efteråt.

I fjol tvingades både Redbergslid och Önnered kvala för att hålla sig kvar i Handbollsligan. Inför den sista omgången av årets grundserie riskerade båda lagen återigen att hamna på negativ kvalplats. Både RIK och Önnered låg inför kvällens match två poäng bakom Hallby på rätt sida det negativa kvalstrecket. Ett Hallby som samtidigt under kvällen spelade match mot Ystads IF.

Med andra ord hade både RIK och Önnered på förhand inför den sista omgången en teoretisk möjlighet att smita förbi Hallby och därmed slippa kvala.

– Vi tänker inte fokusera på att räkna mål, utan ska gå in och göra det vi ska göra, sa RIK:s tränare Magnus Johansson till GP inför matchen.

Önnered inledde bäst

Väl på plats i Prioritet Serneke Arena var det intensivt och bra stämning med två lag med varsin klack på plats i hallen. Matchen var slutsåld och stämningen var på topp under 60 minuter.

Matchen inleddes med att Önnered tryckte en straff i ribban varpå RIK kunde sätta 1-0 kort därefter. Men sedan var det Önnered som tog ett tydligt grepp om matchen. 6.23 in satte gästerna 1-6 genom Mirko Vicentijevic.

– Vi har väldigt mycket kyla i de här matcherna där det krävs så mycket. Vi vet inte vad som händer i den andra matchen, vi kan bara göra vårt och fokusera. Vi möter ett RIK på uppgång som är duktiga. Så det var en jävla batalj. Men jag tycker att våra killar både är hetare och kyligare, säger Atterhäll.

Halvleken fortsatte på det temat – Önnered ett par steg före RIK som inledningsvis inte fick det att stämma. Men sedan hittade RIK ett vapen på bänken i form av Oscar Sävinger som byttes in i stället för Andreas Palicka och fick en kanonstart mellan stolparna. Målvaktstalangen räddade skott efter skott och RIK kunde krympa avståndet till Önnered.

När den första halvleken var över ledde Önnered med två mål efter Sävingers starka slut på den första halvleken där ledningen krympte. Ställningen efter 30 spelade minuter var 14-16.

RIK kvitterade

I den andra halvleken fortsatte det att vara jämnt. RIK krympte tidigt avståndet till ett mål och kvitterade sedan till 23-23 inför en euforisk hemmapublik. Matchen stod sedan och vägde i några minuter innan Önnered kunde springa ifrån till en tremålsledning och ta greppet om matchen ånyo.

RIK hade svårt att komma närmare efter det och Önnered kunde i slutändan ta hem segern. Slutresultatet: 29-34.

– Vi gör en jättebra match, den är bra utförd och jag är jätteglad över vår insats. Men det hade varit skönt om vi fick lite hjälp från Ystad och hade kunnat avsluta på ett bättre sätt. Men nu är det ett kval som gäller och bara att ladda om batterierna och analysera vår motståndare, säger Atterhäll.

Med två minuter kvar av matchen frågade Önnereds Andreas Berg bortaklacken om resultatet i Hallbys match och fick det dystra beskedet: Hallby hade besegrat Ystad med 35-33.

– Det var en go match. Vi vinner och spelar asbra. Det var en asrolig match till sista två då jag fick reda på att Ystad förlorat mot Hallby. Jag tyckte att klacken sjöng något om Hallby och hoppades att Ystad hade gjort sitt jobb. Men det hade de inte gjort, säger Berg och fortsätter:

– Jag är inget fan av Ystad alltså. Fan, asstörande. Vi gjorde det vi kunde. Vi skulle ha gjort jobbet innan, man kan inte lita på andra lag. Men just nu är det lite surt, säger han.

SM-slutspel står för dörren! Dessa herrlag möts i kvartsfinalerna:

IK Sävehof - Lugi HF

IFK Skövde - Hammarby

IFK Kristianstad - Alingsås

Ystads IF - Malmö

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.