David Pastrnak (88) firar med målvakten Lukas Dostal efter kvartsfinalsegern över USA.
David Pastrnak (88) firar med målvakten Lukas Dostal efter kvartsfinalsegern över USA. Bild: Petr David Josek

Han är hotet mot svensk semifinalyra

Han har gjort över 100 poäng i NHL två säsonger i rad och nått 40-målsnivån fyra gånger.
David Pastrnak, 27, är hotet mot en svensk VM-final i Prag.
– Han är en av de bästa målskyttarna i världen, säger Tre Kronors forward Lucas Raymond om Sverigebekantingen.

ANNONS

Den tjeckiske stjärnan frälste ett helt land när han tackade ja till VM-spel direkt efter att hans NHL-klubb Boston fått Stanley Cup-drömmen krossad igen.

Semifinalen på lördagseftermiddagen mot Sverige blir hans tredje match i VM i Prag.

Pastrnak är fortfarande poänglös, men ju mer inkörd han blir på den stora rinken och i det tjeckiska laget kan det lossna.

– Jag tror alla vet hans förmågor, hur bra skott han har och hur giftig han är med pucken. Det gäller att hålla koll på det, säger Detroitforwarden Raymond om Pastrnak som gjorde 47 mål och 110 poäng i NHL:s grundserie.

ANNONS

Litar på backstjärnorna

I VM har "Pasta" spelat tillsammans med lagkamraten från Boston, Pavel Zacha, som gjorde matchens enda mål i kvartsfinalen mot USA, och New Jerseys Ondrej Palat, tvåfaldig Stanley Cup-mästare med Tampa Bay.

Förbundskaptenen Sam Hallam har gott hopp om att hans stjärnfyllda backsida – med Erik Karlsson, Victor Hedman och Rasmus Dahlin i spetsen – ska stoppa trion.

– Fördelen är att vi har en backsida som är väldigt van vid att spela mot den typen av spelare. Där kan vi sprida ut det ansvaret på flera. Försvarsmässigt känner jag mig trygg att vi har ett lag som kan hantera det rakt över, säger han.

Svenska fästmön på plats

Pastrnak har flera Sverigekopplingar. Förutom att han som junior spenderade två år i Södertälje innan flytten till Boston har han också en svensk fästmö.

Efter segermatchen mot USA berättade han för tjeckiska medier att fästmön och deras snart ettåriga dotter kommer till semifinalen i Prag.

– Min dotter är halvsvensk så vi har inte upplevt en sådan här match i vår familj tidigare, det kommer att bli speciellt, sade han enligt hokej.cz.

Lucas Raymond.
Lucas Raymond. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
ANNONS