Han är senaste Gaishjälten

ANNONS
|

- Jag minns det lite sporadiskt, även om jag inte har glasklara bilder från hela matchen. Jag vet att jag fick något inlägg från en kant, säger Magnus Gustafsson om den där julidagen när Blåvitt besegrades på Gamla Ullevi.

Han menar att det är en skillnad på hur taggade spelarna är inför ett derby än inför en "vanlig" seriematch.

- Absolut. Det är en markant skillnad på inställningen. Man vill verkligen visa vem som är bäst i stan och det är mycket prestige i just derbymatcherna.

Magnus Gustafsson tror att derbyna nog var lite mer känsloladdade på hans tid och kanske ännu mer innan dess.

ANNONS

- Framförallt för spelarna. Nu finns det betydligt fler inköpta spelare i lagen och inte lika många som har sitt hjärta i klubben. Men för supportrarna är det minst lika viktigt nu som förr.

Efter sina två derbymål blev han den store hjälten.

- Ja, för stunden var jag det. Och då blir man lätt förlåten om man gör något misstag, säger han.

Kanske föll glorian lite på sné när han bytte Gais mot rivalen IFK Göteborg året efter, men för Gustafsson fanns inte så stort val.

- Gais ramlade ur serien och jag fick möjlighet att fortsätta spela i allsvenskan och då var valet inte så svårt.

Efter Blåvitt blev det Norrköping i två år och sedan tillbaks till Gais igen. Den aktiva karriären avslutades 2001 och följdes av tränarjobb i Lindome GIF.

- Men nu har jag tagit ett sabbatsår från fotbollen för att ägna lite mer tid åt mitt civila liv. Det är faktiskt första gången sedan jag började spela som jag inte har något med fotboll att göra, säger Magnus Gustafsson.

Saknar tiden som aktiv fotbollsspelare gör han ibland och särskilt nu på våren.

- Det är lite si och så just nu. Jag får allt lite abstinens nu när matcherna börjar komma igång på allvar, men än så länge går det bra, skrattar han.

ANNONS

Han har lite sporadisk kontakt med Gais fortfarande, men ingen funktion i klubben. Och han hänger med hyfsat i hur det går för hans forna klubb. Men derbyt kommer han inte att se.

- Jag hade tankar på att gå dit, men min chef har lagt en konferens på just den dagen. Han är AIK:are, så jag tror han har gjort det för att jäklas ..., säger Magnus Gustafsson med ett skratt.

ANNONS