STOCKHOLM 20180429
STOCKHOLM 20180429

Hammarby till serietopp: Vi är igång

Djurgården hade kvitterat och tryckte på för ett segermål. Då stack Pa Dibba i väg i djupled, lobbade in 2-1 på tilläggstid – och visade, enligt sig själv, att Hammarby är ett lag för guldstriden.

ANNONS
|

Det mumlades om att det skulle bli annorlunda den här gången.

Djurgården hade slagit ärkerivalen AIK i Svenska cupen och nu skulle även det andra Stockholmsspöket jagas på flykten.

Hammarby hade i och för sig inlett fotbollsallsvenskan strålande men, och det var här det blårandiga hoppet tog fäste, till skillnad från många tidigare derbyn hade de grönvita spelarna nu något att förlora.

Det blev inte som Djurgården hade tänkt sig. Kevin Walker kvitterade visserligen på straff men Hammarby hittade ett segervapen i en inhoppande anfallares rappa ben.

- Det ska inte bli 1–1 i den här matchen. Vi är bättre, säger Pa Dibba som lyfte bollen över Djurgårdens målvakt Andreas Isaksson och sitt lag förbi AIK i tabellen.

ANNONS

Slappt försvarsspel

Ojuste spel ska inte uppmuntras men redan efter några sekunder och en tryckare i ryggen – brasilianska vänsterbacken Neto Borges på Djurgårdsanfallaren Aliou Badji – var det tydligt att Hammarby inte skulle vika undan.

Kontrasten till det som hände två minuter senare var slående.

Det var då Djurgårdens mittback och lagkapten Jonas Olsson slog bort ett enkelt uppspel. Sedan ökade givmildheten när Hammarby slog om.

Om ett derby ska vinnas är det inte att rekommendera att ge motståndarnas vassaste offensiva spelare tid och plats efter eget önskemål men det var precis vad det trots allt hyfsat samlade Djurgårdsförsvaret gjorde.

Erkan Zengin trädde in passningen till Jiloan Hamad som tittade sig omkring, tog några steg och lyfte bollen mot andra sidan av straffområdet. Där stod Muamer Tankovic utan markering och riktade in pannan, 1–0.

Hammarby hade kontroll

Därifrån kontrollerade Hammarby matchen.

Det var egentligen bara när kombinationsspelet överdrevs eller det blev övermodigt på egen planhalva som Djurgården kunde oroa.

Ändå kom en kvittering.

I den 77:e minuten gick Haris Radetinac omkull i Hammarbys straffområde i duell med inhopparen Arnór Smárason, domaren Martin Strömbergsson pekade på elvameterspunkten och Kevin Walker satte 1–1.

Till slut tog alltså Hammarby ändå hand om alla tre poängen.

Jiloan Hamad hittade rätt med passningen och Pa Dibba var iskall.

ANNONS

Den matchavgörande attacken, som började hos målvakten Johan Wiland, tog tio sekunder.

- Skönt att avgöra. Vi har ett riktigt farligt omställningsspel, säger Pa Dibba.

Hammarbys mittfältare Erkan Zengin lämnade matchen med en befarad meniskskada.

TT

ANNONS