Från och med nästa vinter är det slut på användning av fluorvalla i svenska landslagets vallabod. Arkivbild.
Från och med nästa vinter är det slut på användning av fluorvalla i svenska landslagets vallabod. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/ TT

Halfvarsson välkomnar förbud: Ta bort skiten

Internationella skidförbundet (Fis) förbjuder det omdiskuterade ämnet fluor i valla. Svenska herrlandslagets affischnamn Calle Halfvarsson tycker att det är helt rätt signaler att skicka.
– Det är jättebra att de tar bort den här skiten. Fan, att hålla på med det där, säger han till TT.

ANNONS

Under lördagen tog Fis styrelse beslutet att förbjuda fluor i alla typer av skidvalla.

– Vi har beslutat om ett totalförbud från säsongen 2020–2021. Det gäller inte bara vallor med ämnet C8 utan all typ av fluor. Förbudet gäller inte bara längdskidor utan alla grenar inom Fis, säger styrelseledamoten Erik Røste till norska nyhetsbyrån NTB.

Svenska herrlandslagets affischnamn Calle Halfvarsson tycker att beslutet är bra – och på tiden. 30-åringen anser att skidåkningen kan ha blivit en klassfråga på grund av de dyra och hälsofarliga burkarna.

– Ja, exakt. Det är jättebra att de tar bort den här skiten. Fan, att hålla på med det där. Det går väl att åka skidor ändå, säger Halfvarsson till TT.

ANNONS

Länge omdiskuterat

Fluorvalla har varit omdiskuterat i många år. En forskningsstudie från Örebro universitet 2011 visade att gifter från vallorna kan lagras i kroppen, och att vallare i svenska landslaget var speciellt utsatta.

Norska skidförbundet har redan förbjudit fluorvalla för åkare upp till 16 år. I samband med Vasaloppet 2017 kritiserade miljöorganisationen Greenpeace tävlingen för att tillåta fluor, ett ämne som är skadligt både för människor och för djur, i åkarnas valla.

– Vi gör det här av tre orsaker. Det är en klar signal från Fis att vi inte vill använda produkter som är farliga för hälsan. Med beslutet vill vi också reducera skidsportens kostnader väsentligt. Hänsyn till miljön har också spelat in, säger Fis-ledamoten Erik Røste.

"Väldigt förvånad"

Calle Halfvarsson lyfter fram vad beslutet kan betyda för barn och ungdomar.

– Vi vet alltid att det finns hetsiga föräldrar som håller på och styr och ställer. Att dra på högfluorvallor på en sexårings skidor. Det är sjukligt. Det (Fis beslut) är helt rätt. Det ska bort, säger han.

Niklas Jonsson, Sveriges representant i Fis längdkommitté, är förvånad över styrelsens beslut.

– Det är ingenting som vi har lämnat som rekommendation från längdkommittén. Därför blev jag väldigt förvånad när jag såg det. Vad jag förstår är det ett förslag från Norges sida, säger han till SVT och fortsätter:

ANNONS

– Det bygger naturligtvis på att man kan testa, och kontrollera, från och med nästa år om man har fluor under skidorna eller inte. Att förbjuda fluorvallan, om man inte kan veta vem som haft fluorvalla under (skidorna), det ser jag som en omöjlighet. Eftersom man kanske åker upp mot ett par minuter långsammare på 15 kilometer utan den vallan.

David Hjorter/TT

Anders Hansson/TT

Calle Halfvarsson välkomnar Fis beslut, och riktar kritik mot föräldrar.
Calle Halfvarsson välkomnar Fis beslut, och riktar kritik mot föräldrar. Bild: Fredrik Sandberg/TT
ANNONS