Haksabanovic lämnar Halmstads BK för West Ham

Klubbkamrat med storstjärnor som ”Chicharito”, Joe Hart, Andrew Carroll och Pablo Zabaleta. Det blir Sead Haksabanovics nya fotbollsliv när den 18-årige guldklimpen och supertalangen nu lämnar Halmstads BK för storklubben West Ham United i Premier League.

ANNONS
|

– Det känns fantastisk att sälja en av våra egna talanger till en storklubb som West Ham, vilket visar klassen på vår ungdomsverksamhet. Samtidigt är man kluven eftersom vi självfallet gärna också hade behållit honom i kampen för nytt kontrakt, säger HBK-ordföranden Tony Karlsson.

– Men det är två parametrar som hela tiden skulle sammanfalla för att en övergång var aktuell. Dels skulle klubben vara nöjd, dels och framför allt – skulle det vara ett steg som var det bästa för Seads egen utveckling. Och så är det nu, påpekar han.

Enligt vad HP-sporten erfar ska det handla om en övergång i det spann som Karlsson tidigare talat om, en bra bit över 30 miljoner kronor beroende på eurokursen med en vidareförsäljningsklausul på minst tio procent.

ANNONS

Nästan lika dyr som Ljungberg

Några 40 miljoner som Fredrik Ljungberg-affären med Arsenal gav 1998 handlar det alltså inte om, men till skillnaden från den gången finns här med en vidareförsäljningsklausul som på sikt kan generera betydligt med pengar.

– Jag kan naturligtvis inte kommentera några summor, men en förhandling är alltid ett givande och tagande och vi är nöjda eftersom det var väldigt viktigt för oss att få med klausulen vid en eventuell vidareförsäljning, säger Karlsson.

West Ham ska, på allvar, ha kommit in i bilden bara för några veckor sedan och därefter har det gått undan där delar av HBK-ledningen flög över till London i går för att slutföra förhandlingarna ihop med Sead och pappa Senad.

Kunde ha blivit Serie A

Men det fanns fler med i bilden in i det sista, däribland italienska Serie A-klubben AS Roma, spanska La Liga-laget Leganes och turkiska Osmanlispor varav några ska ha lämnat konkreta bud.

Dessutom fanns storklubben AC Milan på plats på Örjans vall så sent som i HBK:s 6–1-kross mot Jönköpings Södra när Haksabanovic gjorde mål, hans fjärde för säsongen.

– Men det är många klubbar som är på plats varje match, så om det är just Sead de har varit och studerat vet vi ju inte, förklarar Karlsson.

ANNONS

Sead Haksabanovic var i vintras bara en påskrift från en övergång till belgiska Club Brügge, vilket i så fall hade gett HBK uppskattningsvis 15 miljoner kronor.

Men den gången valde Sead att i samråd med familjen och HBK i stället förlänga kontraktet till och med 2018.

Blir lagkamrat med superstjärnor

Nu, med ett år kvar av skolgången, och nytaget körkort är Haksabanovic däremot redo för att ta klivet ut i Europa och storklubben i östra London som 2015 av tidningen Forbes rankades som den 19:e rikaste klubben i världen, värderad till 309 miljoner dollar.

Klubben har inför seriestarten borta mot Manchester United kommande helg också gjort flera spektakulära värvningar. Däribland Javier ”Chicharito” Hernandez från Bayer Leverkusen, Manchester City-duon, målvakten Joe Hart och argentinaren Pablo Zabaleta samt Marko Arnautovic från Stoke.

West Ham håller numera till på Londons Olympiastadion där VM i friidrott för närvarande avgörs. Den 48-årige kroaten Slaven Bilic är karismatisk manager och Sead får konkurrera om platserna på mitten med bland annat argentinaren Manuel Lanzini, senegalesen Cheikhou Kouyaté, spanjoren Pedro Obiang, algeriern Sofiane Feghouli, skotten Robert Snodgrass samt engelsmännen Michail Antonio och Marc Noble.

Därmed blev 6–1-matchen mot Jönköpings Södra Seads sista i HBK-tröjan. Åtminstone för den här gången.

En artikel från Hallandsposten.

ANNONS
ANNONS