Djurgårdens målvakt Hedvig Lindahl. Arkivbild.
Djurgårdens målvakt Hedvig Lindahl. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

"Hade inte fattat att rivaliteten var så känslig"

Hedvig Lindahl tycker inte om att vara en "dramamagnet".
Därför blev första tiden i Djurgården en pärs.
Nu vill hon visa att flytten hem till damallsvenskan var rätt.
– Jag hade inte fattat att det här med rivaliteten var så känsligt, säger Lindahl.

ANNONS
|

På söndag åker Djurgården till Hisingen för att inleda säsongen borta mot Häcken.

För Hedvig Lindahl är det inte bara starten på en ny damallsvensk säsong. Det är också en chans att börja om på nytt efter den turbulenta inledningen i Djurgården, efter flytten till Stockholmsklubben förra sommaren.

– Det var jättejobbigt faktiskt. Rent personligt var det en tuff period i mitt liv. Men jag tror att det var en intressant läroperiod för många inblandade i den processen, även för mig, säger Lindahl, Sveriges mesta landslagsmålvakt genom tiderna (189 landskamper).

Mycket gick emot henne under den första tiden i Djurgården. På sina tio första matcher i damallsvenskan släppte hon in 24 mål, och laget tog bara en seger. Dessutom blev relationen till delar av fansen snabbt frostig.

ANNONS

Känslig autograf

Det började med att Lindahl inför Stockholmsderbyt mot Hammarby hyllade motståndarklubbens arbete för att locka större publik till sitt damlag. Direkt efter matchen, som Djurgården förlorade med 0–3, signerade hon sedan en landslagströja – åt en Hammarbysupporter. Inte blev det bättre när en SVT-kamera några omgångar senare fångade upp när Lindahl skrek "Kan man inte få hålla nollan i det här jävla laget?" efter ett insläppt mål.

– Jag hade inte fattat att rivaliteten var så känslig. Det har jag lärt mig nu att det inte var så smart att säga något bra om en Stockholmsrival på en derbydag, säger Lindahl.

– Sedan om jag håller med om det, det är en annan fråga, men där någonstans måste jag respektera att det är så.

Sju år utomlands

TT: Vad var det som var jobbigast?

– Det är inte roligt att vara en dramamagnet. Det kändes som att jag påverkade laget på ett dåligt sätt.

Efter sju år som utlandsproffs var det också överraskande för henne hur mycket intresset för damallsvenskan hade spridit sig. För Lindahl agerade egentligen bara som hon brukar.

– Jag har lärt mig att det är större intresse än vad jag trodde kring damallsvenskan. Framför allt att folk som inte tidigare brytt sig, som har hängt runt herrlaget, faktiskt kanske bryr sig lite mer nu. För ett beteende som jag alltid haft kring damallsvenskan fungerade helt plötsligt inte.

ANNONS

Väger sina ord

Kanske borde också Djurgårdsledningen ha stöttat henne bättre när det blåste som värst. Men det är ett ämne som får Hedvig Lindahl att väga sina ord på guldvåg.

– Jag gjorde fel, och det fanns andra som hade kunnat göra saker bättre också. Men det där har vi rett ut nu och gått vidare. Förhoppningsvis kan människor som följer oss till slut vara nöjda med att jag blev värvad till Djurgården.

Hon ser fram emot att starta om från noll med laget och ha något mer konkret att spela för. Trots den svaga andra halvan på fjolårssäsongen var Djurgården aldrig nära nedflyttning, och befann sig under hösten i ett ingenmansland.

– Jag känner mig inspirerad. Det känns som en nystart för alla, säger Lindahl.

– Och jag känner jättestarkt för laget, jag tycker att alla tjejerna är fantastiska. Många är ganska unga, många har extrajobb och kämpar och sliter, men de har värsta fokuset och är väldigt engagerade i allt vi gör.

'Jag har lärt mig att det är större intresse än vad jag trodde kring damallsvenskan', säger Hedvig Lindahl. Arkivbild.
"Jag har lärt mig att det är större intresse än vad jag trodde kring damallsvenskan", säger Hedvig Lindahl. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta: Första omgången i damallsvenskan

Fredag: Rosengård–Piteå.

Söndag: Brommapojkarna–IK Uppsala, Kif Örebro–Linköping, Häcken–Djurgården, Kristianstad–IFK Kalmar, Hammarby–Vittsjö.

Måndag: IFK Norrköping–Växjö.

Fakta: Hedvig Lindahl

Född: Den 29 april 1983 i Katrineholm (39 år).

Moderklubb: Gropptorps IF.

Position: Målvakt.

A-landskamper/mål: 189/0.

Seniorklubbar: Värmbol (1996–1998), Tunafors (1998–2000), Malmö FF (2001–2003), Trion (lån, 2003), Linköping (2004–2008), Göteborg (2009–2010), Kristianstad (2011–2014), Chelsea (2015–2019), Wolfsburg (2019–2020), Atlético Madrid (2020–2022), Djurgården (2022–).

Meriter: OS-silver (2021 och 2016), VM-silver (2003), VM-brons (2011, 2019), engelsk ligamästare (2015, 2018), tysk ligamästare (2020) engelsk FA-cupmästare (2015, 2018), tysk cupmästare (2020), svensk cupmästare (2006, 2008), Diamantbollen (2015, 2016), årets målvakt i Sverige (2004, 2005, 2009, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), målvakt i Fifas och Fifpros världselva 2018.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS