Här glömmer de allt vad restriktioner heter

När Napoli efter sex år utan en vunnen titel slog Juventus i finalen av Italienska Cupen gick fansen inte att stoppa. När spelarna återvände till Naepel med tåg från Rom väntade hundratals vilt firande supportrar vid tågstationen.
– De gör ont att se de här bilderna, säger Ranieri Guerra på Världshälsoorganisationen WHO.

ANNONS
|

I Italien har fotbollen precis som i Sverige och flera andra europeiska länder att under vissa villkor fått klartecken för att sätta igång igen.

Under onsdagskvällen spelades finalen i Coppa Italia, Italienska cupen, i huvudstaden Rom där storlagen Juventus och Napoli ställdes mot varandra inför tomma läktare på Olympiastadion.

Matchen slutade 0-0 efter full tid och fick avgöras på straffar, där Napoli till sist drog det längsta strået och vann turneringen.

Hundratals fans väntade på laget

Titeln för den första på sex år för syditalienarna och i Neapel firades segern vilt på gator och torg.

Bilderna från staden står i stark kontrast till hur det har sett ut i Italien som var det första landet i Europa att drabbas svårt av coronapandemin.

ANNONS

Landet var också tidigt ute med att införa kraftfulla restriktioner för att bromsa smittspridningen, men när spelarna började närma sig Neapel efter triumfen i Rom tycktes allt vad social distansering heter ha glömt bort av hundratals av fans som väntade på dem vid centralstationen.

Hundratals supportrar väntade på laget vid centralstationen i Neapel när de var på väg hem från Rom.
Hundratals supportrar väntade på laget vid centralstationen i Neapel när de var på väg hem från Rom. Bild: Alessandro Pone

På bilder från Neapel syns tusentals tätt samlade supporters fira med flaggor och bengaliska eldar.

”Har inte råd med det här”

Ranieri Guerra, vice generaldirektör på WHO, är enligt den italienska tidningen La Gazzetta dello Sport bedrövad över firandet.

– Vi har inte råd med det här nu. Det gör ont att se bilderna. Jag kommer ihåg hur Atalanta-matchen påverkade början av smittspridningen i Lombardiet. Jag vill inte se hur det upprepas nu, säger Ranieri Guerra.

LÄS MER:Matchen som blev "biologisk bomb" – presidentens svar på kritiken

Matchen han syftar till är Champions league-matchen mellan Atalanta och spanska Valencia i Bergamo den 19 februari. I efterhand har matchen beskrivits som en biologisk bomb då omkring 44 000 personer befann sig på läktarna och efter matchen tros också bortasupportrar ha fört med sig smittan hem till Spanien.

Ranieri Guerra berättar fortsatt att han hoppas att firandet i Neapel inte kommer att få liknande konsekvenser, då smittspridningen i staden till skillnad från i Lombardietregionen, inte var lika omfattande när myndigheterna införde kraftfulla restriktioner.

ANNONS