Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Albin Ekdal, Paulo Dybala och Kevin Durant är några av idrottsprofilerna som smittats av det nya coronaviruset.  Bild: Bildbyrån
Albin Ekdal, Paulo Dybala och Kevin Durant är några av idrottsprofilerna som smittats av det nya coronaviruset. Bild: Bildbyrån

Här är idrottsprofilerna som har coronasmittats

Coronaviruset sprids som löpeld runt om i världen – och hundratusentals människor har insjuknat. Även flera idrottsprofiler har drabbats.
GP har gjort en sammanställning över vilka.

Det nya coronaviruset fortsätter att slå med full kraft mot världen och hundratusentals människor har sedan utbrottet i Kina vid årsskiftet insjuknat i sjukdomen.

Till följd av den stora spridningen har flera stora idrottsevenemang ställts in.

EM i fotboll för herrar skulle ha spelats i sommar men har skjutits upp till 2021, internationella mästerskap i ishockey, friidrott och flera andra sporter har ställts in helt och klubblagsidrotten har också drabbats hårt både i Sverige och internationellt.

Exempelvis har i stort sett alla de europeiska fotbollsligorna satts på paus och när det gäller de svenska fotbollspremiärerna är de uppskjuta från april till juni.

– Det här är ett försök nu och vi hoppas att det räcker. Sedan är vi inte omedvetna om situationen och att vi kan behöva ta nya beslut när vi kommer fram till slutet av maj. Det tar vi då. Vi tycker att det här är en bra start. Det är nästan mirakulöst att få med alla parter på en lösning med så kort varsel, sade Svensk elitfotbolls ordförande Mats Enquist till GP häromdagen.

För handbollen och ishockeyns del har virusets ankomst inneburit att slutspelen helt har fått strykas.

– Vi har alla ett ansvar att begränsa Coronasmittan i samhället och det är självklart att vi i SHL ska ta vårt ansvar för vår publik och arbetsmiljön för spelare och medarbetare. Det är ett oerhört tråkigt beslut men självklart under rådande omständigheter, sade Michael Marchal, vd SHL efter att beskedet om det inställda slutspelet kommunicerats.

Svenska stjärnor smittade

Bland många uppskjuta matcher och mästerskap finns det också en hel del idrottspersonligheter som har drabbats av viruset.

Svenske handbollsmålvakten Mikael Appelgren är en som konstaterats smittad.

”För mig har det varit som en vanlig förkylning och jag har nästan återhämtat mig helt. Ta hand om varandra och ta ansvar”, skrev han på sin Instagram.

Albin Ekdal som spelar i italienska Sampdoria, landet där viruset nu har sitt epicentrum och som har drabbats hårt, har också konstaterats smittad.

”Tack för all omtanke. Jag mår redan mycket bättre efter en dags vila. Jag hoppas alla tar den här sjukdomen på allvar. Om du känner av minsta symtom, stanna hemma”, skrev han på Twitter efter att han fått sitt sjukdomsbesked.

Men duon är långt ifrån ensamma. I listan nedan har GP gjort en sammanställning av många av de idrottsprofiler som har blivit smittade.

Albin Ekdal, fotbollsspelare

Italien är hårt drabbat av viruset och flera Serie A-spelare har drabbats av smittan, däribland Sampdorias landslagssvensk Ekdal.

Manolo Gabbiadini, fotbollsspelare

Den förre detta Southampton- och numera Sampdoria-spelaren var en av de första Serie A-spelarna som konstaterades smittad.

Paolo Maldini, sportchef AC Milan

Den förre stjärnbacken bekräftades häromdagen vara smittad.

Daniel Maldini, fotbollsspelare

Även Maldinis son och Zlatan Ibrahimovics lagkompis i Milan har konstaterats smittad.

Omar Colley, fotbollsspelare

Ytterligare en av flera Samdoria-spelare som har smittats av viruset är den förre Djurgårdsförsvararen.

Blaise Matuidi, fotbollsspelare

Juventus-mittfältaren som var med och vann VM-guld med Frankrike 2018 har också blivit smittad.

Ezequiel Garay, fotbollsspelare

Valencia mötte Bergamo-baserade (en av städerna i Italien som drabbats hårdast av viruset) Atalanta i Champions Leagues åttondelsfinal. Efter det har, enligt Valencia själva, 35 procent av spelartruppen insjuknat, däribland den argentinska mittbacken.

Callum Hudson-Odoi, fotbollsspelare

I Premier League har antalet smittade inte varit särskilt många såhär långt, men en som drabbats av viruset är Chelseas talangfulle ytter.

Patrick Cutrone, fotbollsspelare

Anfallaren är utlånad till Fiorentina från Wolverhampton, men det hann inte gå någon längre tid i nya klubben innan Serie A stängdes ner. Cutrone har efter det konstaterats smittad.

Kevin Durant, basketspelare

En av världens absolut främsta basketspelare har själv gått ut och berättat att han är smittad av viruset.

Marouane Fellaini, fotbollsspelare

Det var i Kina runt årsskiftet coronaviruset bröt ut, men inte förrän nyligen har landets fotbollsliga, vad som är känt, fått sin första smittade spelare. Fellainis klubb Shandong Luneng gick ut med nyheten.

Donovan Mitchell, basketspelare

Än så länge är det få idrottsmän i USA som har bekräftas smittade med viruset, men Utah Jazz guard är en av dem.

Dusan Vlahovic, fotbollsspelare

Tillsammans med Patrick Cutrone spelarna som är konstaterat smittade i Serie A-klubben Fiorentina som är hemmahörande i Florens.

Jesper Nielsen, handbollsspelare

Den svenske mittsexan som är hemmahörande i tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen har bekräftat att han är smittad.

Mikael Appelgren, handbollsspelare

Även Nielsens lagkompis, "Äpplet" har bekräftat att han har coronaviruset: "Det har varit som en vanlig förkylning", skrev han på sin Instagram.

Paulo Dybala, fotbollsspelare

Argentinaren är en av flera Juve-spelare som har insjuknat. Även anfallarens flickvän är smittad, men via sociala medier har han hälsat att båda mår bra.

Daniele Rugani, fotbollsspelare

Mittbacken var den förste Juve-spelaren som konstaterades smittad. Efter honom har flera av lagkompisarna också testat positivt för coronaviruset.

Rudy Gobert, basketspelare

Först hånade han coronaviruset – sedan blev han själv först i NBA med att bli smittad. Efter beskedet stängde ligan ned.

Mikel Arteta, fotbollstränare i Arsenal

Spanjoren var en av de första idrottsprofilerna i England att konstateras smittad.

Evangelos Marinakis, ägare av Nottingham Forest och Olympiakos

Var en av de första i idrottsvärlden som gick ut och berättade att han hade smittats. Bara några dagar tidigare hade hans Olympiakos mött Arsenal i en Europa League-match, Londonklubbens tränare insjuknade kort därefter. Om det var Marinakis som orsakade den smittspridningen eller inte är dock inte fastslaget ...

Lorenzo Sanz, tidigare president i Real Madrid

Sanz (mannen till vänster som håller i bucklan, har lång historik i Real Madrid och Malaga. Han smittades av viruset, och avled tragiskt till följd av sjukdomen 76 år gammal.
Bild: FREDRIK VARFJELL
Bild: FREDRIK VARFJELL

Fernando Gaviria, cyklist

Den colombianska cyklisten smittades under UEA Tour i månadsskiftet februari/mars då flera åkare bekräftades smittade och tävlingen avbröts till följd av detta. Flera åkare satt efter tävlingen i karantän.
Bild: DAVID GRAY
Bild: DAVID GRAY

Cameron van der Burgh, simning

Den 31-årige sydafrikanske OS-guldmedaljören avslutade karriären 2018 och har nu drabbats av coronaviruset. Det slog hårt mot honom och han varnar nu får virusets konsekvenser.
"Hälsan kommer först – covid-19 är inget skämt!", skriver han på sociala medier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.