Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Här är Bertil ”Bebben” Johanssons liv i bilder

1955 drog Bertil Johansson från Sävedalen på sig den blåvita matchtröjan för första gången. Ingen visste då att nyförvärvet från Sävedalen skulle bli en av klubbens största spelare någonsin – och ”Bebben” med en hel stad.

Se klassiska ögonblick i ”Bebbens” liv, och hans framgångsrika fotbollshistoria, i bildspelet ovan.

I den mest klassiska bilden av “Bebben” lutar sig legendaren mot en hörnflagga. Fotot togs när Blåvitt tog emot Sundsvall på hemmaplan den 17 oktober 1965.

LÄS MER: Jag ska minnas Bebben Johansson i alla mina dar

GP:s kåsör Kristian Wedel beskriver den klassiska bilden på ”Bebben” som följer:

Det verkar ha varit en genuint tråkig match. Inte ens sportjournalisterna orkade arbeta upp någon större entusiasm. Så här skrev Göteborgs-Posten dagen därpå:

”Massor av spelarskador samt en plan som mer liknade en åker än allsvensk matcharena kom att verksamt bidra till att göra mötet Kamraterna-Sundsvall till en föga attraktiv fotbollsunderhållning. ---

Till de piggare i IFK-elvan hörde för dagen också “Bebben” Johansson, som ganska respektlöst valsade runt med sina motståndare och särskilt i första halvlek låg bakom flera strålande frispelningar av Björn Ericsson.”

Ja, det verkar ha varit en grå fotbollsdag.

Bild: Alf Weihed
Bild: Alf Weihed

Men just denna dag råkade alltså också vara den då GP-fotografen Alf Weihed fångade Bertil “Bebben” Johansson i ett kort ögonblick av kontemplation. Det är en bild av fotboll som tankeverksamhet – en gestaltning av den gamla klichén om det gröna fältets schack. Naturligtvis vet ingen vad Bebben tänkte vid hörnflaggan. Kanske var han mest förundrad över hur tråkig fotboll kunde vara. Men det ser nästan ut som om han planerar att tänka bollen in i mål. Det framgår inte hur hörnan utvecklades. Helt säkert är att resultatet blev en legendarisk fotbollsbild.

LÄS MER: Så minns profilerna Bertil ”Bebben” Johansson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.