Häcken vände och vann – Traoré tvåmålskytt

Alexander Jeremejeff är såld.
Då gjorde den potentielle ersättaren Bénie Traoré, 20, två mål i försäsongspremiären mot Norrby.
– Jag gör mig redo för min chans, säger en glad Traoré efter 5–2-segern.

|

Bara en halvtimme före avspark i Rydahallen i Borås blev det officiellt att förra årets målkung Alexander Jeremejeff lämnar Häcken för grekiska storklubben Panathinaikos. Försäljningen gav försäsongspremiären lite extra krydda, speciellt eftersom de möjliga ersättarna, Blair Turgott och Bénie Traoré, skulle spela varsin halvlek.

Turgott klev av i paus, mållös. Han skapade ett par hyfsade lägen, men led lite av att Häcken ställde en reservbetonad elva på planen första 45.

I paus kom Traoré in – och det tog inte mer än 20 sekunder innan han gjorde 2–1 till Häcken, efter att påpassligt slagit in en retur efter ett Simon Gustafson-skott.

Fördel Traoré?

Bara ett par minuter senare var han framme igen efter en tilltrasslad situation i straffområdet. Två snabba mål – och fördel Traoré i jakten på den centrala anfallspositionen?

Assisterande tränaren Martin Foyston skrattar:

– Det är för tidigt att säga, men frågar du honom själv kommer han säkert att säga det, säger Foyston, som hade huvudansvaret när Per-Mathias Högmo befann sig i Norge för att avsluta en avhandling.

Engelsmannen fick fel i sin spaning, men nog vet Traoré vad som står på spel:

– Jag har fått en stor chans att spela det här året. Jag är väldigt glad för Alexanders skull, han gjorde det väldigt bra, men jag gör mig redo för min chans nu, säger 20-åringen.

Den snabbe, hårt jobbande anfallaren bröt benet under svenska cup-spelet i fjol, men är helt återställd sedan en tid tillbaka.

– Jag känner mig frisk, det var skönt att göra mål och få en bra känsla, säger han.

Martin Foyston betonar att säsongen är lång, att både Turgott och Traoré har färdigheterna som krävs för att spela ”nummer nio” i Häcken, som ska spela Champions League-kval i sommar.

– Det här är en riktigt bra utmaning för två spelare att komma in och tävla om det. Det är precis så vi vill ha det.

Reservbetonat i första – allsvenska startelvan (?) i andra

Häcken inledde matchen med en reservbetonad elva, bland annat med provspelaren Kwasi Poku som mittback. Bortalaget började bäst, men Norrby visade att man inte var där för att bli imponerade.

När Max Andersson gjorde 1–0 var det överraskande, men det kom inte från ingenstans. Häcken tog över taktpinnen igen och Sebastian Tipura, som gjorde en fin första halvlek, stod för ett läckert mål när han bredsidade in kvitteringen från straffområdeslinjen.

– Det var viktigt för oss att ge våra unga spelare chansen i första halvlek. De visade vad de är kapabla till, kommenterar Foyston.

I paus bytte Häcken ut hela startelvan – och in kom ett i princip helt ordinarie guldlag. Gustafson-bröderna på mitten, Rygaard, Hovland och Sadiq. Det nämnda 2–1-målet kom efter bara 20 sekunder, och trots uppehållet såg laget samspelt ut.

– Där såg man hur viktigt det är med etablerade relationer i ett lag, det var fantastiskt, säger Foyston.

Norrby hann kvittera däremellan (snygg lobb av Henry Atola Meja!), men sen var det bara Häcken.

Flera av inhopparna såg spelsugna ut, om än lite ringrostiga. Samuel Gustafson hade i vanlig ordning full kontroll och brorsan Simon var lekfull.

Efter Lars Olden Larsens 4–2 fick Ibrahim Sadiq sätta punkt med 5–2 på straff.

Häcken la i den där extra växeln för att inte åka på en förlust mot ett division 1-lag, men gjorde inte mer än så.