Gymnastiktränarens offer kräver 10 miljarder av FBI

Stjärnan Simone Biles och omkring 90 andra gymnaster har valt att stämma FBI på nästan 10 miljarder kronor. Anledningen är att man anser att den federala polismyndigheten blundade för en stor mängd sexuella övergrepp.

ANNONS
|

Larry Nassars övergrepp på omkring 300 kvinnor är en av de absolut största skandalerna inom sportvärlden – någonsin.

2018 dömdes den tidigare landslagsläkaren för USA:s gymnastiklandslag till totalt 360 års fängelse, men än i dag pågår det rättsprocesser i kölvattnet av domen.

Redan tre år innan Nassar fälldes ska nämligen flera gymnaster larmat FBI, en av dem var bland annat den då blivande superstjärnan Simone Biles. Men Nassar greps inte förrän ett år senare – och under den tiden ska han begått sexuella övergrepp på ytterligare 90 unga tjejer.

Stämmer FBI på 10 miljarder

FBI:s hantering av utredningen har lett till stor kritik och redan i april krävde 13 av Nassars offer skadestånd på tio miljoner dollar av FBI. Nu sällar sig fler av Nassars andra offer till kravet – som nu är betydligt högre.

ANNONS

Offren kräver över en miljard dollar, motsvarande cirka 9,8 miljarder kronor, för att FBI misslyckades med att stoppa Larry Nassar.

”FBI visste att Larry Nassar utgjorde en fara för barn. I 421 dagar arbetade de aktivt med förbundet och den olympiska kommittén för att tysta ner informationen för allmänheten samtidigt som de lät honom fortsätta förgripa sig på unga kvinnor och flickor. Det är dags för FBI att hållas ansvariga”, skriver de i stämningsansökan, enligt New York Post.

Runt 90 personer deltar i skadeståndskravet, bland andra OS-guldmedaljörerna Simone Biles, Aly Raisman och McKayla Maroney, enligt Manly, Stewart & Finaldi, en advokatbyrå i Kalifornien. En stämningsansökan kan komma att följa, beroende på hur FBI svarar på skadeståndskravet.

– Om FBI bara hade gjort sitt jobb så hade Nassar stoppats innan han fick chansen att begå övergrepp på hundratals tjejer, inklusive mig, säger tidigare University of Michigan-gymnasten Samantha Roy.

Stora skadestånd

Det amerikanska gymnastikförbundet, USA:s olympiska kommitté och organisationernas försäkringsbolag har redan dömts till att betala skadestånd till offren på sammanlagt 380 miljoner dollar (nära 3,5 miljarder kronor).

Nassars tidigare arbetsgivare Michigan State University kom 2018 förlikats med 332 kvinnor och flickor om skadeståndsersättningar på sammanlagt 500 miljoner dollar.

LÄS MER:Miljarder till offren i gymnastikskandalen

LÄS MER:FBI-agenter utreds på nytt i gymnastikhärvan

LÄS MER:Nassars offer kräver miljonskadestånd av FBI

LÄS MER:Biles prisas för öppenhet om psykisk ohälsa

ANNONS