Gusten Dahlin inför Champions League

Det är dags för herrarnas Champions League-premiär.
Bland snackisarna märks saknade storlag, Alexander Isak i dödens grupp och den alltmer ifrågasatta moralen inom toppfotbollen.
– Det är inte bara mungipor uppåt kring allting, säger programledaren Gusten Dahlin.

ANNONS
|

På tisdag inleds världens största klubblagsturnering i fotboll när jättarna kliver in i Champions Leagues gruppspel.

För tredje säsongen i följd är det TV4 Play (tidigare C More) som sänder i Sverige.

– Det ska bli jävligt kul, även om det saknas ett par storlag för mycket, som Chelsea, Juventus och Liverpool. Jag gillar ju när de stora elefanterna dansar med varandra, säger Gusten Dahlin, programledare för sändningarna.

Stora förändringar nästa år

Turneringen står inför en revolution. Årets upplaga blir den sista med ett klassiskt gruppspel. Från och med nästa säsong övergår Champions League till ett seriesystem.

Förändringar som redan på förhand har kritiserats.

ANNONS

– Man ska nog inte vara för tidig med att döma ut det. Många är skeptiska på reflex och känner att förändring är något dåligt. Vis på erfarenheten att utskällda och utskrattade Conference League blev en succé så kommer jag inte svära på att det nya formatet blir sämre.

– CL har kritiserats för att sakna spänning under hösten. Man vet hur det ska gå i majoriteten av grupperna. Spänningsmässigt kan jag tänka mig att det får ett lyft med detta. Men osvuret är väl bäst när det gäller Uefa och toppfotbollen, säger Dahlin.

"Saudiarabien ska granskas"

Det är Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) som arrangerar Champions League. Sommarens transferfönster har genomsyrats av Saudiarabiens storsatsning på den inhemska ligan där man värvat en mängd världsstjärnor.

Spekulationer om att en saudisk klubb kommer erbjudas en CL-plats i framtiden har gått varma.

– Det är klart att Saudiarabiens extremt tydliga intåg på världsscenen ska beröras, ta plats, förklaras och granskas. Men det är svårt att blidka alla. Det är så mycket politik, sportswashing och tråkigheter vi vill redogöra för, men samtidigt vet vi att många tittare inte orkar med det granskande och ifrågasättande varje sändning utan vill att vi ska fokusera på fotbollen.

– Det är inte bara mungipor uppåt kring allting i världsfotbollen numera. Det finns en hel del tvivelaktigheter kring hur saker egentligen går till med både lag och ägare, säger Gusten Dahlin.

ANNONS

Grupp F har på förhand dubbats till "Dödens grupp". Där slåss utöver traditionella storheter som Milan och Dortmund, med Qatarägda Paris Saint-Germain och Saudibackade Newcastle, med svenske anfallsstjärnan Alexander Isak i laget.

Dahlin ser Milan och Newcastle som favoriter till att gå vidare – även om han höjer ett varningens finger för Isaks dalande klubblagsform.

Svenskmöten väntar

Den riktiga svensksamlingen hittar vi dock i grupp A där Victor Nilssons Lindelöfs krisande Manchester United ställs mot tufft motstånd direkt i form av Bayern München. Senare ska man möta blågula kolonin FC Köpenhamn med tre svenskar i laget.

– Jag såg inte att United skulle vara i sådan här usel dagsform för ett par månader sedan när de vann ligacupen. Då trodde vi att de skulle bli att räkna med. Bayern får nog inga större besvär, säger Dahlin.

Vilka vinner då?

– Manchester City är favoriter. De har Erling Haaland och Pep Guardiola. Det är tillräckligt med argument. Men jag tror Bayern München blir att räkna med. De har Thomas Tuchel, Harry Kane och en hemmamiljö som möjliggör fokus på CL.

Fakta: Champions League-grupperna

Grupp A: Bayern München, Manchester United, FC Köpenhamn, Galatasaray

Grupp B: Sevilla, Arsenal, PSV, Lens

Grupp C: Napoli, Real Madrid, Braga, Union Berlin

Grupp D: Benfica, Inter, Salzburg, Real Sociedad

Grupp E: Feyenoord, Atlético Madrid, Lazio, Celtic

Grupp F: Paris Saint-Germain, Dortmund, Milan, Newcastle

Grupp G: Manchester City, Leipzig, Röda Stjärnan, Young Boys

Grupp H: Barcelona, Porto, Sjachtar Donetsk, Antwerpen

Fakta: Svenskarna i årets CL

Manchester United: Victor Nilsson Lindelöf

FC Köpenhamn: Jordan Larsson, Roony Bardghji och Viktor Claesson

Napoli: Jens Cajuste

Braga: Joe Mendes

Celtic: Gustaf Lagerbielke

Newcastle: Alexander Isak och Emil Krafth

Leipzig: Emil Forsberg

Young Boys: Noah Persson

Antwerpen: Jacob Ondrejka

ANNONS