Gulddrömmen grusades – Sverige föll i förlängning

Det blir ingen VM-final för Sverige. I semifinalen föll man med 1-0 mot Nederländerna, efter att Jackie Groenen gjort matchens enda mål i den tionde förlängningsminuten.
– Det var nära, och ändå faller vi på målsnöret, säger en uppgiven Hanna Glas efter matchen.

|

Det var två taktiska lag som klev ut på Parc Olympique Lyonnais i Lyon för att göra upp om finalplatsen i VM. Sverige lyckades till en början neutralisera Nederländernas uppspel och samtidigt skapa de farligaste lägena framåt.

Efter tretton minuter fick Stina Blackstenius Sveriges första chans. Sofia Jakobsson drog på sig två nederländska försvarare i mitten av planen och la sedan ut bollen till Blackstenius, som drog till. Skottet räddades dock av van Veenendaal i det nederländska målet.

I den 37:e minuten fick Sveriges sitt nästa stora läge – och den gången var det Elin Rubensson som var nära att spräcka nollan. Efter en hörna drog hon till vid straffområdeslinjen. Muren av försvarare var kompakt framför mål, men bollen tog sig förbi alla utom van Veenendaal, som återigen räddade Nederländerna.

– Sverige skapar de bästa chanserna. Jag tycker inte Nederländerna trycker på och skapar så vassa lägen, sa Lotta Schelin i TV4-studion i paus.

Högre tempo i den andra halvleken

I den andra halvleken ökade tempot en aning. Efter 53 minuter prickade Nilla Fischer stolpen, återigen efter en förlupen hörna. Två svenskor var nära att stöta in returen som uppstod, men bollen smet förbi dem båda.

– Det är tråkigt när vi skapar så mycket chanser, särskilt på fasta, och inte kan få in den, konstaterar Sveriges Hanna Glas.

Sverige höll uppe spelet bra och skapade flest farliga lägen. En av anledningarna till det var att man lyckades skärma av Nederländernas nyckelspelare Sherida Spitse, assistdrottningen som varit delaktig i många av Nederländernas mål i turneringen.

Hörnorna blev ofta till farliga lägen. Det var just en sådan som skapade Nederländernas första riktigt kvalificerade målchans, när Vivianne Miedema träffade ribban med en nick. Hedvig Lindahl nådde precis bollen och lyckades med fingertopparna stöta den i överliggaren.

Efter 90 minuter spelade var ställningen fortfarande 0-0, vilket innebar förlängning.

"Vet knappt vad som hände"

I den hundrade minuten kom till slut målet – för Nederländerna. Jackie Groenen sköt ett distinkt och välplacerat skott utanför straffområdet som letade sig in i nätmaskorna. Hedvig Lindahl sträckte ut i målet, men kunde inte nå bollen.

– Det känns som att deras mål kommer lite från ingenstans. Jag vet knappt vad som hände. Men det är så det är, det gäller att sätta de lägen vi får men det var det de som gjorde i dag.

Sverige försökte forcera för att få in en kvittering, men i den franska hettan tog hundra minuter fotboll ut sin rätt och Sveriges gulddrömmar grusades.

Till råga på allt fick fixstjärnan Kosovare Asllani bäras ut på bår i matchens absolut sista sekunder.

– Det känns som att vi gör en bra match och förtjänar att vinna. Det är ok att bryta ihop i dag men sen vet vi att det är en ny viktig match på lördag, säger Glas.

´Ja, i stället får man nu inrikta sig på bronsmatchen mot England.

– Det kommer ändå bli lätt att ladda om. Det är tungt i dag, kanske i morgon också. Men sedan kommer det ändå vara lätt. Det är ju ett England som är sugna på att vinna, och vi kom hit för att ta medalj, säger Hanna Glas.