Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Guld till Sverige i sprintstafetten: "Stolt"

Det blev svensk succé i österrikiska Seefeld i sprintstafetten. Maja Dahlqvist tog revansch och spurtade i hård konkurrens hem VM-guldet till det svenska laget.

Maja Dahlqvist visade taktisk briljans när hon gled i rygg på Norges Maiken Caspersen Falla i utförskörningen ner mot upploppet. Sedan susade hon bara förbi, lade sig på utsidan om Falla och Sloveniens Anamarija Lampic, och stakade ursinnigt hem Sveriges första VM-guld i Seefeld.

– Jag kände att jag hade den bästa positionen i kurvan och var trygg med att vara tvåa in på upploppet. Jag var ganska säker på att jag skulle ta det, säger hon.

Hur kunde du vara säker på det?

– Jag kände mig trygg. Jag har tagit Maiken på alla klassiska upplopp i år. Jag hade självförtroende inför spurten. Men det var inte givet att jag skulle vara först men jag hade bra självförtroende.

LÄS MER: Pappan efter guldet: "Nu får man grina"

Fick revansch

Nu fick också Maja Dahlqvist gruvlig revansch efter fallet i torsdagens sprintfinal.

– Jag var revanschsugen i dag och lite nervös, men jag var peppad på att köra och det var kul att det gick hela vägen.

Stina Nilsson var djupt imponerad av sin lagkamrats taktik in på upploppet.

– Det var spännande och jag är så glad att hon är så kylig och hittade en möjlighet när spåret tar slut. Det är jätteimponerande, säger Stina Nilsson.

Som väntat blev det rasande körning på sista sträckorna i finalen. Stina Nilsson gick stenhårt på sin sista sträcka men både Ryssland, Norge och Slovenien kunde följa och det blev de fyra lagen som gjorde upp om medaljerna på sista sträckan.

Spräcker medaljkavalkaden

De fyra följdes åt, men in på upploppet fick Ryssland släppa. Då var det bara Sverige, Norge och Slovenien kvar. Dahlqvist hade den vassaste spurten och bakom henne sluggade Lampic överraskande ner VM-guldmedaljören från den individuella sprinten i torsdags och fixade silvret. Norge fick nöja sig med bronsmedaljen.

– Det var så länge sedan det var ett annat lag än Norge som vann, så det var på tiden att något annat lag var först, säger Stina Nilsson.

Därmed spräckte Sverige också Norges guldkavalkad på VM, där det fram till i dag enbart varit Norge som lagt vantarna på guldmedaljerna i längdskidåkningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.