Svenske backstjärnan Erik Karlsson kommer att försöka sätta stopp för tjeckiske stjärnforwarden David Pastrnak. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Då står hemmanationen Tjeckien för motståndet inför nästan 18 000 åskådare i O2 Arena i Prag.

Vad: Ishockey-VM, semifinal.

När: Lördag kl 14.20.

Var: O2 Arena, Prag.

Tv/radio: TV6/Viaplay, P4 Radiosporten.

Vägen till semifinal, Sverige: USA 5–2, Polen 5–1, Tyskland 6–1, Kazakstan 3–1, Lettland 7–2, Frankrike 3–1, Slovakien 6–1, Finland (kvartsfinal) 2–1 efter förlängning.

Tjeckien: Finland 1–0 e str, Norge 6–3, Schweiz 1–2 e str, Danmark 7–4, Österrike 4–0, Storbritannien 4–1, Kanada 3–4 efter förlängning, USA (kvart) 1–0.

Första gången sedan 2018: Sverige spelar semifinal i VM för första gången på sex år efter segern i rysaren mot Finland. Joel Eriksson Ek styrde in segermålet och såg till att guldhoppet lever. Tre Kronor tog två raka guld, 2017 och 2018, innan mardrömsåren kom. Det är helt jämnt mellan nationerna i de senaste VM-bataljerna, tre segrar vardera sedan 2015.

Stjärnförstärkningar: Tjeckien har blivit starkare truppmässigt under turneringens gång och lagom till sista gruppspelsmatchen anlände superstjärnan David Pastrnak, 47 mål och 110 poäng i NHL denna säsong, och forwardskollegan Pavel Zacha när deras Boston slogs ut ur Stanley Cup-slutspelet.

Det händer vid oavgjort: Om det är oavgjort efter 60 minuters spel blir det förlängning, i max tio minuter, med spel tre mot tre. Första målet vinner. Om det är mållöst efter tio minuter blir det straffläggning med fem straffar vardera av olika straffskyttar. Om det fortfarande är oavgjort blir det sudden death-straffar, en omgång i taget, med fritt val av straffskyttar.

Den andra semifinalen: spelas mellan Kanada och Schweiz på lördagskvällen, klockan 18.20.