Tour de France går som vanligt i mål i Paris. Arkivbild.
Tour de France går som vanligt i mål i Paris. Arkivbild. Bild: Daniel Cole/AP/TT

Guide: Det du behöver veta inför Tour de France

Det har blivit dags för cykelsportens mest prestigefyllda tävling – Tour de France. Här får du vad du behöver veta om tävlingen, snackisarna och de största stjärnorna.

ANNONS
|

När: 1–23 juli

Var: Starten går i Bilbao i Spanien och tävlingen avgörs i 21 etapper, den sista med målgång i Paris.

TV:

Eurosport och Discovery+.

Regerande mästaren och utmanaren:

Danske stjärnan Jonas Vingegaard, 26, blev förra året förste dansk att vinna tävlingen sedan 1996. Danskens främste utmanare om titeln i sommar är slovenen Tadej Pogacar, 24, som tog hem segern både 2020 och 2021. Rivaliteten mellan de två, som nu alltså väntas få sitt tredje Tour de France-kapitel, beskrivs redan som en av de mest klassiska i tourens historia. Ingen svensk deltagare finns med i årets tour.

Superstjärnan som petas:

ANNONS

Chris Froome har vunnit Tour de France fyra gånger (2013, 2015, 2016 och 2017). Men när hans stall, Israel-Premier Tech, förra veckan presenterade laget till Tour de France fanns Froome inte med. I juni 2019 kraschade Chris Froome våldsamt på träning och ådrog sig flera frakturer på högra lårbenet och skadade bäckenbenet. Sedan dess har 38-åringen kämpat med att hitta tillbaka till toppformen.

Cyklisternas säkerhet och dödskraschen:

Så sent som den 16 juni dog schweizaren Gino Mäder efter att ha kraschat ner i en ravin under ett etapplopp i Schweiz. Efter dödskraschen har diskussionen kring säkerheten för cyklisterna tagit fart. Adam Hansen, ordförande i cyklisternas förbund CPA, har bland annat sagt att professionell cykling blivit "betydligt farligare de senaste åren" då cyklarna blivit så snabba. Ett förslag att göra cyklingen säkrare är att sätta upp skyddsnät vid de farligaste delarna, något som tävlingsorganisationen öppnat för att göra.

Titelvinnarens osannolika comeback

2021 tog colombianen Egan Bernal hem Tour de France och Giro d'Italia. Men i januari 2022 krockade stjärnan med en buss och tvingades till flera operationer efter att ha brutit flera revben, ena knäskålen, ett lårben, två kotor och en tumme. Efteråt har Bernal sagt att han var väldigt nära att bli förlamad i hela kroppen, men nu är alltså 26-åringen tillbaka i Tour de France.

ANNONS

Netflixserien:

I juni var det premiär för Netflixs serie "Tour de France: Unchained" som skildrade touren 2022 inifrån åtta av de tävlade stallen. Serien har beskrivits som en dröm för alla cykelintresserade, men fick också ta emot kritik från en av förra årets stora stjärnor Wout van Aert – som tog hem den gröna poängtröjan. Belgaren, som tävlar för samma stall som Jonas Vingegaard, Team Jumbo–Visma, menar att serien mest fokuserade på att skapa drama och inte porträtterade honom rättvist. Framför allt genom att få det att se ut som om det fanns en splittring mellan honom och Vindegaard. Netflix har redan bekräftat att det kommer bli en säsong två, från årets Tour de France.

Jonas Vingegaard togs emot som en hjälte hemma i Danmark, när han vann fjolårets upplaga av Tour de France. Arkivbild.
Jonas Vingegaard togs emot som en hjälte hemma i Danmark, när han vann fjolårets upplaga av Tour de France. Arkivbild. Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT
Egan Bernal gör comeback. Arkivbild.
Egan Bernal gör comeback. Arkivbild. Bild: Lalo R. Villar/AP/TT

LÄS MER:Jacob Eriksson förlorade sin blivande lagkamrat Gino Mäder i dödskrasch

LÄS MER:Sportchef stängs av – dagar innan Tour de France

LÄS MER:Fyrfaldige mästaren petas: "Besviken"

ANNONS