Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grunden Bois ordförande Joakim Andersson och verksamhetschefen Thor Guttormsen. Bild: CARL SANDIN
Grunden Bois ordförande Joakim Andersson och verksamhetschefen Thor Guttormsen. Bild: CARL SANDIN

Grunden Bois har stoppat all verksamhet: "Känns jättetaskigt"

Grunden Bois är Sveriges största klubb för spelare med intellektuell funktionsnedsättning. Men coronavirusets utbrott gör att man nu känt sig tvungen att stoppa verksamheten helt.
Något som slår hårt mot de aktiva.
– Det känns konstigt att komma hem och bara sitta och inte göra något, säger Joakim Andersson.

Han är ordförande i klubben och har själv en lätt funktionsnedsättning. För Joakim är det ett hårt slag att inte kunna träna och träffa kompisarna i klubben som vanligt.

– Ja, fy fan, det är inget kul. Det här är jätteilla, för nu vet man inte vad man ska göra på måndagar och onsdagar. Det känns konstigt att komma hem och bara sitta och inte göra något. Men man förstår ju situationen och vi får göra det bästa av det, säger Joakim.

Thor Guttormsen är verksamhetschef i Bois och var den som tvingades fattade det impopulära men nödvändiga beslutet att ställa in både träningar och övrig verksamhet för klubbens 260 aktiva.

– Man rekommenderar ju att barn och ungdomar ska träna på, och det köper jag rakt av, men vi vet ju att en del av våra idrottare har svårt att bedöma om de är sjuka eller inte. De är så drivna och vill gå till träningen. De älskar ju det. Det är höjdpunkten i vardagen för många. Då kan det vara tufft att erkänna för sig själv att man är lite febrig, säger Guttormsen.

Han menar att den gemenskap och glädje som är grunden för klubbens verksamhet gör det ännu svårare att hålla uppe träningen i dessa tider.

– Det kramas och det är glädje på planen och det är inte så lätt för alla att förstå att man inte ska vara uppe i ansiktet på varandra nu. Så då kände vi att vi får hjälpa till att bromsa spridningen, för deras hälsa och bästa. Det är vad det handlar om.

Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Därför ligger träningen helt nere sedan i måndags. När den startar igen är ännu klart, och beror helt på hur virusets omfattning utvecklas. Trycket från spelarna är hårt – de vill börja lira igen.

– Det är klart att de är jättebesvikna och jag får hela tiden frågan ”men när startar det igen då?” En av spelarna "anföll" mig utanför arenan i måndags och sa att han skulle ge mig stryk för att jag hade ställt in träningen, säger Thor Guttormsen och skrattar.

– Är det svårt för andra att acceptera att allt blir inställt så kan det vara ännu svårare för våra spelare. Så det här är jättetråkigt eftersom man vet hur mycket det betyder för dem. Det känns jättetaskigt, men jag tror att vi har fattat rätt beslut och kanske räddar någon från att bli sjuk.

Tillhör riskgruppen

Även Joakim Andersson menar att beslutet var tråkigt men nödvändigt. Och han är själv en av de spelare i föreningen som har extra goda skäl att hålla sig undan.

– Ja för jag tillhör ju riskgruppen eftersom jag har ett hjärtfel. Jag ska få en spruta imorgon mot lunginflammation. Så jag tar det försiktigt.

Är det svårt att acceptera situationen?

– Ja, men nu är det ju så. Och de cuperna som vi ska spela innan sommaren kommer kanske ställas in också. Och så vet man inte hur det är med Gothia cup heller. Dessutom går många av våra spelare på hockey, men det kan de inte heller göra nu. Och jag har köpt årskort till IFK, men nu vet man inte hur det blir, säger Joakim Andersson.

Han märker en stor frustration bland sina vänner och lagkamrater i föreningen.

– Många som har svåra funktionshinder förstår nog inte hur allvarligt detta med corona är. Så det gör nog ännu mer ont i dem att de inte får komma, för det kanske är det enda de har under veckan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.