Rikard Grip och Stina Nilsson under deras tid i skidlandslaget. Arkivbild.
Rikard Grip och Stina Nilsson under deras tid i skidlandslaget. Arkivbild. Bild: ANDERS WIKLUND/TT

Grip gör som Nilsson – går till skidskyttet

Nyligen bytte skidstjärnan Stina Nilsson till skidskytte. Nu går hennes förra landslagschef samma väg.
– Det känns väldigt spännande, säger Rikard Grip, som blir generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet.

ANNONS

Rikard Grip ledde skidlandslaget under nio framgångsrika år, 2010–2019, med 35 VM- och OS medaljer som facit. Efter tiden som förbundskapten och landslagschef har Grip hunnit med en kortare mellanlandning vid Sveriges olympiska kommitté för att jobba med OS-förberedelser, men framöver blir det skidskytte för hela slanten för den 39-årige upplänningen.

– Jag ser fram emot uppdraget, spännande att bli en del av den positiva utveckling som finns i svenskt skidskytte. Det görs ett fantastiskt jobb på sportsidan, om man tittar på landslaget. Där Hanna (Öberg) är loket på damsidan, men det finns en handfull som har presterat topp 10-placeringar, säger Rikard Grip.

ANNONS

"Mer övergripande"

TT: Vad kan du bidra med som generalsekreterare?

– Det blir ju mer på det övergripande planet. Allt från det sportsliga från ungdom till elit, till att skapa anläggningar och förutsättningar för att kunna utöva idrotten i Sverige. Inte minst där det är mer tätbefolkat. Sedan finns det ju också en evenemangsdel där det nyligen arrangerades ett fantastiskt VM.

Rikard Grip säger att han som person gärna lägger ett "extremt stort fokus" på det han gör för stunden. Därför är det först under året på SOK som han har följt skidskyttet på närmare håll. Han vill helst inte jämföra skidor med skidskytte, men om sin nya idrott konstaterar han:

– Dramaturgin vid sista skottet, när flera aktiva kommer in samtidigt, är väldigt spännande att följa. Skidskytte har många starka arrangörer i Europa och ett väldigt starkt publikintresse. Och när det gäller Sverige har jag en extremt stor tilltro till den sportsliga organisationen, med de som varit och de nya – Anna-Maria (Uusitalo, sportchef) och Jean-Marc (Chabloz, skyttetränare).

"Jättesvårt att sia"

Under stora delar av sin tid som landslagschef för längdskidåkarna var Grip även personlig tränare för Stina Nilsson. Han vet därför mer än de flesta om Nilssons kapacitet som åkare, men är mer osäker på hennes förutsättningar att lyckas som skidskytt.

ANNONS

– Det är jättesvårt att sia om, skyttedelen är ett moment som jag inte har erfarenhet och kunskap om alls. Det handlar väldigt mycket om hur hon hanterar det, men som person är hon väldigt målmedveten.

Grip, som efterträder Bengt Jönsson som generalsekreterare efter sommaren, välkomnas av förbundets ordförande Sofia Domeij. Hon beskriver honom som "den perfekte generalsekreteraren".

– Det känns fantastiskt. Hans ledarskap, engagemang och erfarenhet värderar vi väldigt högt, säger Domeij.

Carl Göransson/TT

Rikard Grip. Arkivbild.
Rikard Grip. Arkivbild. Bild: Magnus Andersson/TT

Ålder: 39 år.

Född: Tierp.

Främsta meriter: Förbundskapten för svenska längdlandslaget 2010-2019. Ledde Sverige till 35 medaljer i VM och OS, och över 300 pallplatser i världscupen.

Aktuell: Ny generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet.

Rikard Grip är bara den senaste profilen som går mellan skidor och skidskytte. Här är de andra två uppmärksammade övergångarna i vår.

+ Stina Nilsson. Den regerande olympiska mästaren i skidsprint gör nu en satsning på att nå världseliten och OS i Peking 2022 som skidskytt.

+ Anders Byström. Skidskyttets landslagschef går tillbaka till skidorna där han nu blir landslagschef. Han har tidigare varit juniorlandslagstränare och ledare i norska laget.

ANNONS