Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gothia Cup-killar trakasserade tjejlag på träningen

Busvisslingar, mobilfilmande och oanständiga kommentarer. Det möts Göteborg Beachvolley Clubs juniorer av år efter år när Gothia Cup sammanfaller med klubbens träningsläger inför SM, berättar volleybollspelare. – Man känner sig utpekad. De ser bara våra kroppar istället för att se oss som idrottare, säger Ella Näslund.

Göteborg Beachvolley Club har i flera år arrangerat träningsläger för klubbens juniorer inför SM vid Kvibergs idrottsområde. Veckan sammanfaller med Gothia Cup som har fotbollsplanerplaner i nära anslutning till tjejernas utomhusplaner.

Under flera års tid har träningarna störts av pojklag som stannar utanför stängslet och trakasserar tjejerna på olika sätt, enligt flera beachvolleyspelare. 

– Det som händer är att vi avbryts i vår träning av busvisslingar, de skriker olika saker och igår var det några som tog bilder på oss när vi tränade, säger Ella Näslund, 17 år, som är en av tjejerna i träningsgruppen.

Igår berättar hon att hon bad några killar att sluta, vilket de också gjorde. Men i stället är det nya lag som kommer dit. Hon berättar att det ofta är flera stycken per lagen som skriker kommentarer eller tar bilder och att det händer i princip på varje träning under veckan. Hon är mest irriterad över att detta förstör lagets träningar och tycker att tydligt att de inte är ute efter att följa det sportliga eftersom de inte är intresserade av att kolla på killarnas träning.

– Man känner sig utpekad. Det tråkiga är att de är här för ett sportevenemang, precis som vi. Men vi kan inte dela det för de ser bara våra kroppar, säger hon och fortsätter:

– Det här borde vara ett sammanhang där vi kan ses som idrottskvinnor och inget annat, men så blir det inte och det känns tråkigt.

"Vill ses som atlet inte objekt"

En av de andra tjejerna i träningsgruppen, som består av tjejer mellan 15 och 20 år gamla, vill vara anonym men berättar att det kan vara alla möjliga former av kommentarer.

– Vi förstår inte alla språk, men svenska killar kan säga saker som "fin röv" och sedan blir de sura när man ignorerar dem och kallar en för dryg. Jag försöker att bara stänga ute det, säger hon och fortsätter:

– Jag känner mig objektifierad och jag är så trött på att inte få vara en atlet utan att bara ses som ett objekt.

Förälder vill se åtgärder från Gothia Cup

Per Ljunggren som är pappa till en av tjejerna som tränar i klubben har fått nog av påhoppen.

– Min dotter kom hem och slängde sin väska och sa "fy fan för alla Gothia Cup-killar". Jag blir så förbannad, det handlar ju inte bara om ett lag utan flera och min dotter har berättat att det stått ledare bredvid som inte gör någonting.

Han berättar att killarna använder väldigt hårda ord om tjejerna och han har nu skickat ett mail till Gothia Cup där han uppmärksammar turneringsledningen om vad som pågår ute på Kviberg.

– Jag förstår att det är svårt att nå ut till alla pojkarna, men jag hoppas att de kan nå ut till ledarna. Sedan skulle jag uppskatta om Gothia ser till att ha närvaro där ute eftersom det är ett återkommande problem. Jag vill att de visar att de tar det här på allvar, säger han.

En av tjejerna i klubben är inne på samma spår.

– Gothia är en rolig turnering och det finns så mycket glädje, just därför är det så tråkigt att sådant här ska förstöra. Jag hoppas att Gothia tar krafttag och pratar med alla spelare och förklarar att det här inte är okej.

Ella Näslund tror att det är svårt att göra något åt det som händer.

– Det är en svår fråga. Det finns publik som är jättebra också och det är en allmän plats där de är välkomna. Det handlar mer om ett normsystem.

Turneringsledningen: "Måste ses över"

När GP når Dennis Andersson, som är generalsekreterare för Gothia Cup så säger han att han inte hört talas om problemen på Kviberg.

–  Nej, det har jag aldrig hört talas om. Det är klart att vi måste se över det. Det känns ju väldigt olustigt om det skulle vara så. Det här är nytt för mig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.