Den gula slingan på bilden till höger visar första varvet, och den blåa slingan det andra varvet.
Den gula slingan på bilden till höger visar första varvet, och den blåa slingan det andra varvet. Bild: Mathias Bergeld

Sträckan klar för Göteborgsvarvets maratonlopp

Över 6 000 löpare har redan anmält sig till loppet. Nu står det klart hur de 42,2 kilometerna kommer att se ut.
– Vi blir det första loppet som springer över Hisingsbron, säger Erik Bergkvist, projektledare för Göteborgsvarvet Marathon.

ANNONS
|

När Göteborg nästa år firar 400 år är det dags för ett unikt maraton. Ett lopp som sträcker sig ut på exakt 42 195 meter och kommer att varva välkända delar som Slottsskogen, Eriksberg och Frihamnen.

Det blir även en sträcka genom norra och södra Älvstranden. Där får löparna springa intill vattnet innan de viker av mot den nya Hisingsbron. En del som projektledaren för loppet, Erik Bergkvist, ser fram emot:

– Jag tror att det kommer att bli häftigt löpande där.

Maratonloppet kommer att vara uppdelat i två varv där det första varvet blir något längre än den andra, medan andra varvet i stort sett är en kopia av det traditionella Göteborgsvarvet. Ska du ta dig runt de dryga fyra milen behöver du ta dig över både Älvsborgsbron och den nya Hisingsbron två gånger.

ANNONS

– Vi blir det första loppet som springer över Hisingsbron. Det är en kul touch på det hela och som det ser ut just nu blir det första loppet över bron, säger Erik Bergkvist.

Vad vill ni få ut av loppet?

– Vi vill få alla halvmaratonlöpare att anta en lite större utmaning. Det blir ett engångslopp och är det någon gång man ska passa på att ge sig på ett maraton är det hemma i trygga miljöer.

Hur ska man som löpare resonera inför ett maraton?

– Oftast är det ett större hinder att ställa sig på startlinjen än att genomföra det. Man klarar av mer än vad man tror och det är en häftig känsla att vara ute på den dubbla distansen. Man ska inte vara rädd för att prova det här utan se det som en jättemöjlighet att få utmana sig själv.

Vilken del av loppet blir tuffast för de som springer?

– Vi passerar Älvsborgsbron två gånger och det blir en tuff del.

Vad har ni som arrangör för känsla inför maratonloppet?

– Jag personligen är övertänd på den här utmaningen. Det är ett superlopp att få arrangera. Det enda tråkiga är att jag inte får lov att springa det själv, säger Erik Bergkvist.

ANNONS

15 000 människor kommer att delta i maratonloppet och i dagsläget är det runt 6 200 löpare anmälda. Men arrangören har en stor tro på att alla platser kommer att fyllas.

ANNONS