Göteborgsvarvet 2021 flyttas till hösten

Pandemin satte stopp för Göteborgsvarvet 2020. Nu står det klart att loppet inte kommer genomföras som planerat 2021 heller utan flyttas till hösten.
– Vi har fattat beslutet och flytta Varvet till 11 september, säger Martin Bergman, chef på Göteborgs friidrottsförbund.

ANNONS
|

Coronapandemin satte käppar i hjulet för mycket under 2020, bland annat Göteborgsvarvet som fick ställa in folkfesten som skulle arrangerats i maj. Förhoppningen var att Varvet skulle kunna hållas som planerat 2021, den 22 maj.

Nu står det dock klart att pandemin sätter stopp även den här gången. Göteborgs friidrottsförbund har beslutat att flytta Varvet 2021 till hösten.

I november skrev GP att man bestämt ett reservdatum, 11 september, och det är dit man nu flyttar Varvet med förhoppningen att kunna genomföra det med publik och den folkfest man önskar.

– Vi får undersöka vad som kommer vara tillåtet och vi kommer vara jättenoga med att följa alla föreskrifter och göra det loppet som är tillåtet. Är det möjligt att ha en folkfest gör vi det givetvis med självklart kommer vi vara noga med att följa restriktionerna, säger förbundschef Martin Bergman.

ANNONS

LÄS MER:Nytt datum spikat – då kan Varvet bli av 2021

Förhoppningen är också att kunna ta emot lika många anmälda löpare som tidigare år.

– Vi har omkring 26 000 anmälda nu och hoppas vi kan nå ett så nära fullskaligt lopp som vanligt om det går att arrangera på det sättet. Vi är vana vid 45 000 löpare och det vore fantastiskt om vi kommer dit igen.

Martin Bergman, förbundschef för Göteborgs friidrottsförbund och vd för Göteborgsvarvet.
Martin Bergman, förbundschef för Göteborgs friidrottsförbund och vd för Göteborgsvarvet. Bild: DANIEL STILLER

Tror inte målgruppen hinner vaccineras

Nyligen aviserade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) att det i början av 2021 kan komma nya restriktioner som underlättar för utomhusarrangemang, som Göteborgsvarvet. Dessutom inleds snart vaccinering mot covid-19. Trots det är beslutet att flytta Varvet alltså taget redan nu.

– Vi tror att det, med en pandemilag som implementeras i mars, tar tid att få alla bitar på plats. Vi vill göra det bästa vi kan för våra löpare så de vet vad som gäller och kan planera. Vi vill kommunicera så tidigt som möjligt, och samtidigt vill vi arrangera ett smittsäkert lopp, säger Bergman och fortsätter:

LÄS MER:Göteborgsvarvet välkomnar idrottsministerns besked

– Vi tror dessutom att vaccineringen kommer dra ut lite på tiden för de som är vår primära målgrupp, de kommer inte vaccineras under första kvartalet och de vill vi ha med.

Det är sedan tidigare planerat för Göteborgsvarvet Marathon den 19 september 2021.

ANNONS

– Nu bygger vi en löparvecka som startar med Varvet den 11 september och avslutas med Marathon den 19:e. Det blir en helt unik företeelse för Göteborg och en möjlighet att göra något riktigt häftigt, säger Bergman.

”Kan göra det kostnadseffektivt”

Göteborgs friidrottsförbund har haft ett tufft år ekonomiskt, mycket på grund av det inställda Varvet 2020. Martin Bergman tror dock inte att en flytt av Varvet 2021 behöver slå så hårt ekonomiskt.

– Det finns stora fördelar med att kunna göra en löparvecka med arrangemang och med det kan vi göra något som är jättebra för klubbarna och göra det kostnadseffektivt. Samtidigt tänker vi att vi tar ett ansvar att vi ger oss själva och våra löpare chansen i höst i stället och då kan vi förhoppningsvis göra ett fullskaligt lopp som blir bra för alla.

Ett problem med flytten av Varvet är dock att det innebär en krock med Stockholms halvmara, som avgörs samma datum, det 11 september.

"Det är förstås inte optimalt att Sveriges två största halvmaratonlopp arrangeras samma dag men vi har haft en god dialog med Göteborgsvarvet och kommer att samverka för att lösa det på bästa möjliga sätt för löparna. Det viktigaste är att vi får komma igång och arrangera evenemang igen", säger David Fridell, marknadschef för Marathongruppen, som arrangerar Stockholm Halvmarathon, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS