Ett virusutbrott orsakade 2021 ett omfattande tävlingsstopp i flera länder inom ridsporten. Arkivbild.
Ett virusutbrott orsakade 2021 ett omfattande tävlingsstopp i flera länder inom ridsporten. Arkivbild. Bild: Anders Bjurö/TT

Göteborgs fältrittklubb i karantän efter virusutbrott

Göteborgs fältrittklubb har försatts i karantän efter ett utbrott av herpesviruset EHV-1, rapporterar SVT Nyheter Väst.

ANNONS
|

I december rapporterade GP att omkring 20 hästar på Göteborgs fältrittklubb smittats av herpesviruset EHV-1 och att ridskolan stängde all sin verksamhet tills vidare.

– Vi hade tänkt att hålla igång någon form av verksamhet för att de friska hästarna skulle få lite rörelse, men det går inte nu utan vi stänger ner all verksamhet i ridskolan tillsvidare, sa verksamhetschef Erica Lundqvist då.

Nu skriver SVT att minst 25 hästar insjuknat och att ridklubb är försatt i karantän.

Det mycket smittsamma viruset kan i värsta fall vara dödligt för djuren. Ridklubben kommer nu att hålla stängt i minst 21 dagar efter att den sista hästen är feberfri.

ANNONS

Smittan innebär en ekonomisk smäll för klubben som tvingats ställa in ridlektioner och tävlingar.

– Det är en hård smäll för oss och vi gör vad vi kan för att spara in på alla kostnader, säger stallchef Therese Reimer till SVT.

Inställda tävlingar

EHV-1 kan framkalla missfall hos dräktiga ston och kallas därför ofta virusabort. Det finns ingen medicin eller något vaccin mot den neurologiska formen. Att hindra smittspridning görs genom isolering.

För två år sedan, under en internationell tävling i Valencia i Spanien, drabbades hundratals hästar av samma virus. Detta ledde till att flera hästar dog och att tävlingar i andra länder ställdes in, däribland Gothenburg horse show.

Fakta om EHV-1, ofta kallad ”virusabort”, hos hästar

Sjukdomen orsakas av hästherpesviruset EHV-1 som kan ge missfall (kastning) hos dräktiga ston, samt feber, luftvägssymptom och neurologiska symptom med svaghet, vinglighet och förlamningssymptom hos hästar.

Viruset finns i alla länder och Sverige har ett flertal hästfall varje år. Människor drabbas inte av viruset.

I de flesta fall kan insjuknade hästar tillfriskna med understödjande behandling. Vid svår förlamning avlivas dock hästen av djurskyddsskäl.

SVA rekommenderar 3 veckors isolering av hästar som kan ha utsatts för smitta, och 4 veckors isolering efter sista symptom av hästgrupper där neurologiska symptom eller kastning förekommit.

Vaccin mot EHV-1 ger delvis skydd till hästar, men inte mot den neurologiska formen.

LÄS MER:Mystisk hästfeber var allvarligt virus – stall stänger ner

LÄS MER:Mystisk febersmitta tvingar ridskola att hålla stängt

ANNONS