Göteborgarna som jagar rekord på Slottsskogsvallen

Folksam Grand Prix, på Slottsskogsvallen, står för dörren. Och på den klassiska friidrottsarenan har inte mindre än tre göteborgare chans på att slå nytt svenskt rekord.

ANNONS

Förra året var det Armand Duplantis som var huvudattraktionen i tävlingen. Nu är det göteborgarna Khaddi Sagnia, Suldan Hassan och Andreas Kramer som jagar svenska rekord på Slottsskogsvallen.

Khaddi Sagnia är sitt livs form bara ett och ett halvt år efter hon drog av korsbandet. Så sent som förra veckan slog hon sitt personliga rekord för andra gången i år på Diamond League i Stockholm med ett hopp på 6,83 meter. 16 centimeter från Erica Johanssons svenska rekord.

– Det är det bra motståndet som pushat mig och jag har verkligen fått tid att jobba på mina svagheter under rehaben, vilken jag fortfarande gör. Men det ska bli fantastiskt kul att tävla på hemmaplan igen, säger Sagnia.

ANNONS

En som jagar ett betydligt äldre rekord är Suldan Hassan som jagar Anders Gärderuds notering på 13 minuter och 17,59 sekunder på 5000 meter från 1976. 22-åringen som tävlar för Ullevi är den som pekats ut av hela Friidrottssverige att slå Gärderuds tid. För ett par veckor sedan fick han ett gyllene tillfälle när han sprang Diamond League-galan i Monaco – där nytt världsrekord på distansen sattes.

Men en krampande rygg satte stopp för svensken.

Det hindrade honom dock inte från att ta SM-guld på distansen två dagar senare med tiden 13 minuter och 57,27 sekunder.

– Det är jättekul att folk tror att jag kan slå ett så gammalt rekord. Under själva loppet kommer jag inte tänka så mycket på det men om jag inleder de första 3000 metrarna under 8 minuter vet jag att jag har en chans, säger Hassan.

Jagar sitt egna rekord

Andreas Kramer är den enda i trion som redan sitter på det svenska rekordet.

Han jagar istället den gyllene gränsen 1.45 minut på 800 meter. Kramer som tävlar för Sävedalens AIK har som bäst varit fem hundradelar över 1.45 och har radat upp lopp bara några hundradelar där över.

– Om jag har en bra dag och vädret är bra vet jag att det går att springa så snabbt på Slottsskogsvallens banor, säger han innan tävlingen.

ANNONS
ANNONS