Göteborgs Rebecka Blomqvist (t.v.) kramas om av Julia Zigiotti Olme (t.h.) efter 3–1-målet mot IFK Kalmar.
Göteborgs Rebecka Blomqvist (t.v.) kramas om av Julia Zigiotti Olme (t.h.) efter 3–1-målet mot IFK Kalmar.

Göteborg och Rosengård jagar Piteå: "Tufft"

Rosengård och Göteborg har siktet inställt på guld. Efter söndagens segrar ger de sig själva chansen att fortsatt utmana Piteå om titeln.

ANNONS
|

Rosengård jagar SM-guld efter att ha fått nöja sig med andraplatsen bakom Linköping de senaste två säsongerna.

Malmölagets rutin av att tampas i toppen av tabellen är något som kan spela en avgörande roll när det nu drar ihop sig till ett avgörande. För Piteå och Göteborg är nämligen guldvittringen en ny företeelse.

Göteborg har visat guldnerver den senaste tiden, men mot jumbon IFK Kalmar kom tre stensäkra poäng.

Vann med 5–1

Hemmalaget vann med 5–1 efter bland annat två mål av anfallaren Rebecka Blomqvist. Även Pauline Hammarlund, som nyss har kommit tillbaka efter en lång och tung rehab efter att ha opererat båda knäna, gjorde mål. Den landslagsmeriterade anfallaren kom in i den 57:e minuten och satte sedan 4–1 i den 77:e minuten innan hon assisterade fram till Blomqvists avslutande 5–1-mål.

ANNONS

- Jag blir lite inslängd här i guldstriden men det är sådana här matcher man älskar att spela. Sedan vill jag inte ha för höga krav på mig själv, jag kan inte säga att jag är tillbaka 100 procent än, säger Hammarlund som gjorde ett inhopp även i förra omgången.

TT: Hur har det varit att följa lagets fina säsong från sidan?

- Vi har spelat fantastiskt stundtals så det har varit jättekul, men också jobbigt att inte kunna vara med. Det är lite roligare att spela en sådan här säsong än säsongen i fjol då vi slogs för vår överlevnad. Jag har haft flera bakslag och det har varit väldigt frustrerande och jobbigt mentalt.

"Tufft med guldet"

TT: Vad tänker du om avslutningen på säsongen?

- Vårt mål är att gå rent de tre sista matcherna, sedan får vi se hur långt det räcker. Piteå verkar väldigt starka så det blir tufft med guldet. Men andraplatsen har vi i egna händer, så det är absolut målet.

ANNONS

Rosengård vann i sin tur söndagens Skånederby mot Vittsjö med 2–1 efter dubbla mål av skytteligaledaren Anja Mittag. Tyskans första mål kom på volley på tilläggstid i första halvlek efter att Caroline Seger slagit en höjdboll på djupet.

Vittsjös kvittering i början av andra halvlek besvarades sedan snabbt. Mittag knäade in bollen i mål i den 62:e minuten efter ett inlägg av Sanne Troelsgaard. Det var 33-åringens 14:e mål för säsongen.

TT

Fakta: Allsvenska toppstriden

Ställningen i den damallsvenska toppen:

1) Piteå, 19 matcher, 42 poäng, +13 i målskillnad.

2) Rosengård, 19, 39 poäng, +34.

3) Göteborg, 19, 38 poäng, +17.

4) Kristianstad, 19, 35 poäng, +6.

Återstående matcher:

Piteå: 14/10 IFK Kalmar (b), 22/10 Rosengård (b), 27/10 Växjö (h).

Rosengård: 14/10 Hammarby (h), 22/10 Piteå (h), 27/10 Göteborg (b).

Göteborg: 14/10 Växjö (borta), 20/10 Kristianstad (b), 27/10 Rosengård (h).

Kristianstad: 14/10 Limhamn Bunkeflo (h), 20/10 Göteborg (h), 27/10 Linköping (b).

ANNONS