De svenska spelarna får inte ta emot folkets hyllningar i Göteborg efter silvret.
De svenska spelarna får inte ta emot folkets hyllningar i Göteborg efter silvret. Bild: CARL SANDIN

Göteborg nobbas – silverlaget hyllas i Stockholm

När damlandslaget i fotboll har firat stora framgångar tidigare har det skett i Göteborg. Men efter OS-silvret i Tokyo blir det Stockholm som står värd för ett coronaanpassat firande.
– De är välkomna till Göteborg nästa gång de tar medalj, säger Stefan Gadd, kommunikationschef på Göteborg&co.

ANNONS

Efter VM-bronset 2019 fylldes Götaplatsen av svenska supportrar som ville hylla Peter Gerhardssons landslag till skyarna. När den svenska OS-truppen, som tog ett andra raka silver på fredagen, efter en tung strafförlust mot Kanada, landar i Sverige på lördagen blir det dock Stockholm som står värd.

Runt 19 svensk tid ska landslaget hyllas på Stockholm stadion, dock utan publik. Det blir alltså fortsatta coronaanpassningar för landslaget som levt under strikta förhållanden i en månads tid.

Sveriges Olympiska Kommittés presschef Lars Markusson säger att orsaken är rent logistisk.

– Flygen var bokade till Stockholm, så det var av praktiska skäl, säger han.

ANNONS

LÄS MER:En stormaktstid börjar med den här förlusten

Göteborg fick nobben

Göteborg gjorde från kommunalt håll ett försök att få firandet hit, men fick nobben.

– Vi tog kontakt med svenska fotbollsförbundet och visade vårt intresse för att hålla ett firande för landslaget här men SOK håller i medaljfirandet och de har bestämt att alla ska ske i Stockholm, säger Stefan Gadd, kommunikationschef på Göteborg&co.

Hur känns det?

– Vi har inga synpunkter på det. De är välkomna till Göteborg nästa gång de tar medalj.

LÄS MER:Detta hände i Tokyo medan du sov

Häckens Stina Blackstenius, som varit lagets stora målskytt och gick om Lotta Schelins svenska rekord för flest mål i OS i och med sitt finalmål, hade svårt att längta till att bli firad kort efter slutsignalen.

– Just i dag känner man inte att man har något att fira. Det är klart att det är fint att komma hem till ett mottagande och att det skulle vara ett firande oavsett hur det skulle gå i dag. Jag hoppas att vi kan gå med raka ryggar och känna oss stolta i morgon över det vi har gjort, säger Stina Blackstenius.

– Jag tror man komma känna att vi har gjort ett enorm jobb, men det behövs lite distans, fyller kapten Caroline Seger i.

ANNONS

LÄS MER:Det är ett arrangörsmässigt haveri

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS