Göran Zachrisson är död

Sportjournalisten Göran Zachrisson är död, det bekräftar familjen för SVT. Golfkommentatorn blev 83 år.
– Alla älskade ju att lyssna på honom, säger förre golfstjärnan Helen Alfredsson.

ANNONS
|

Sportjournalisten och den legendariska golfprofilen Göran Zachrisson har dött efter en tids cancersjukdom, det bekräftar familjen för SVT.

Zachrisson är mest känd som golfjournalist och började kommentera golf på 60-talet. Han jobbade nästan 30 år på SVT innan han fortsatte arbeta med golfsändningar hos Viasat. Utöver tv-jobb var Zachrisson en tid chefredaktör för Svensk golf och skribent i olika golfmagasin.

Zachrisson dog under onsdagen och blev 83 år gammal.

– Göran blev sjuk i somras, han drabbades av cancer. Det gick snabbt, säger SVT-journalisten Jens Lind, som gjort en dokumentär om Zachrisson, till Expressen.

Lind berättar att han träffade Zachrisson på sjukhuset för tio dagar sedan.

ANNONS

– Jag vet inte om han hörde vad jag sa när jag satt där bredvid honom. Men jag talade om hur mycket han betytt för mig och vilken stor mentor han varit för mig. Det känns väldigt tungt just nu.

”Han var en gentleman”

En annan som minns Göran Zachrisson med värme är Helen Alfredsson, göteborgaren som vann en major och fyra LPGA-turneringar under sin framgångsrika karriär – och som hade mycket med den legendariske kommentatorn att göra.

– Jag gjorde ju en hel del intervjuer med honom, och vi jobbade ihop också. Vi kommenterade på Masters på Augusta tillsammans på 90-talet, säger Alfredsson till GP.

Hon menar att Zachrissons betydelse för sporten varit stor.

– Det var som mest fascinerande med Göran var ju att han gjorde golfen intressant. Han kunde förklara och måla bilder med sitt språk, som gjorde att även folk som inte spelade tyckte att det var intressant. Och han älskade ju verkligen golf, det lös igenom när han kommenterade. Han var en gentleman, lite från den gamla skolan. Han ville behålla golfens integritet, och det uppskattar jag väldigt mycket, säger Alfredsson.

Hon menar att Göran Zachrisson stod för elegans och flärd – samtidigt som han populariserade det som en gång var en ren överklassidrott.

ANNONS

– Det handlar om hur han uppträder mot andra människor, att man visar klass och ödmjukhet. Och det stod han verkligen för. Det var viktigt för honom.

Och han var respekterad av er golfstjärnor också?

– Ja, det är klart, alla älskade ju att lyssna på honom. Och han kände ju alla. När jag själv började kring 1975 så var det ju en gubbig snobbsport, men sedan började de sända golf på tv, och då kom han in där med sin röst och sitt sätt att kommentera, säger Helen Alfredsson.

”Unik del av redaktionen”

Arne Hegerfors, 79, jobbade under många år tillsammans med Göran Zachrisson på SVT:s sportredaktion. Han säger till Aftonbladet att den pricksäkra men vänliga humorn gjorde Zachrisson till en speciell – och mycket omtyckt – kollega.

– Om man träffade Göran blev man glad. Det säger egentligen allt, säger Arne Hegerfors och fortsätter:

– Han var en unik del av redaktionen eftersom han inte var som oss andra. Han var inte inriktad på den direkta sporten utan mer på vad som låg bakom att saker och ting inträffade. Medan vi låg på ytan och kommenterade det uppenbara försökte han hela tiden ta reda på hur det hade gått till.

ANNONS
ANNONS