Golfklubb testar crowdfunding

Idrottsföreningar runt om i landet kämpar ständigt för att få ekonomin att gå ihop. Nu tror sig Mölndals GK ha hittat en modell som kan funka i framtiden - crowdfunding.

ANNONS
|

Inom flera branscher har crowdfunding funnits länge. Entreprenörer har samlat in pengar för en investering som kommer ge stora vinster i framtiden. Konstnärer har fått in kapital för en framtida utställning. Nu har modellen även hittat till golfens värld.

Mölndals GK ska inför crowdfunding som en av föreningensfinansieringsmodeller.

- För de flesta golfare i Sverige är golfen bara en av många aktiviteter och sporter en sysslar med. Den massiva utvecklingen av antalet medlemmar hos s.k. brevlådeklubbar visar att golfare i Sverige söker något annat än traditionella årsmedlemskap. Vi testar en möjlighet för golfare i Göteborg att spela golf fritt och betala vad man anser att rundan är värd, säger Bengt-Arne Johansson, Mölndals GK:s klubbchef.

ANNONS

Betalar vad man vill

Från och med den 4 augusti kommer man kunna spela på Mölndals golfbana genom att betala med crowdfunding. Man bokar utan att betala i förtid utan lägger istället den summa man anser den spelade rundan var värd efteråt. Inga krav på officiellt handikapp eller medlemskap finns.

- Vi öppnar till en början upp fredagar för detta projekt. Efter rundan kan spelare endera välja att betala med kontanter efter artonde green, eller swischa eventuell betalning. Med olika nivåer gör vi det möjligt för alla spelare att kunna njuta av spelet och vår vackra bana och betala det som golfaren själv vill och har råd med, säger Bengt-Arne Johansson.

Sven Hilmersson, ordförande för Mölndals GK, säger:

- Som med de flesta crowdfunding-projekt är detta ett experiment. Genom enkäter och

kvalitativa undersökningar har vi insett att den gamla modellen att betala för golf inte riktigt

stämmer överens med hur många golfare vill ha det idag. Hela golf-Sverige behöver därför hitta nya vägar. Frivillig crowdfunding, där golfare betalar det man själv anser att rundan är värd, tror vi är ett modernt.

ANNONS