Henrik Stenson ångrar inte beslutet att gå med i LIV-touren

Sedan Henrik Stenson gick med i den kontroversiella LIV-touren har han fått skarp kritik och det svenska golfförbundet har brutit sitt samarbete med stjärnan.
Trots det ångrar han inte sitt beslut, det säger han till SVT.
– Jag tror att det kommer bli bättre. Jag hoppas det i alla fall, säger han.

ANNONS
|

Den nystartade saudistödda LIV-touren har skakat om golfen i år. Flera stora stjärnor har anslutit och i somras kom beskedet att även den svenska stjärnan Henrik Stenson, går med.

Kritiken lät inte vänta på sig. Han blev direkt av med uppdraget som kapten för Ryder Cups Europalag och tidigare i höst meddelade det svenska golfförbundet att man bryter samarbetet med Stenson.

– Vi tycker att Henrik, genom sitt engagemang i LIV-golfen, inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer, sa förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson till TT.

Han tappade också sponsorer efter beskedet.

Trots kritikstormen ångrar Stenson inte sitt beslut att ansluta till LIV-touren. Det säger han i en intervju med SVT. Han säger att han hade tagit samma beslut igen, trots vetskap om konsekvenserna.

ANNONS

Skrivit på för tre år

Samtidigt medger han att kritiken inte lämnat honom oberörd.

– Man kommer ju till vissa insikter. En är väl att man kan inte göra alla nöjda och glada. Den kanske man till mångt och mycket visste sen tidigare, men den blev ju bekräftad. Sen att man får göra det man tycker är rätt för en själv och sina egna, då bryr man sig lite mindre om vad andra tänker och tycker. Även om alla är människor, så det är klart att man påverkas till viss del, säger han.

Han fortsätter:

– Men vi fokuserar på det vi kan påverka och det vi har framför oss.

I intervjun berättar Stenson att han kommer bli kvar på LIV-touren ett bra tag. Han har skrivit på ett treårskontrakt med Majestic GC, klubben har spelar för på touren.

– Jag tror att det kommer bli bättre. Jag hoppas det i alla fall, säger han.

Fakta: LIV Touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är förutom Henrik Stenson: Brooks Koepka, Cameron Smith, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Bryson DeChambeau.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren.

Henrik Stenson fråntogs dessutom sin roll som lagkapten för Europas Ryder Cup-lag och Svenska golfförbundet bryter nu med svensken, som är Sveriges mest framgångsrika golfare på herrsidan.

Förutom prispengar har de största stjärnorna lockats med stora sign-on-bonusar. Dustin Johnson uppger exempelvis ha fått över 1 miljard kronor för att ta steget över.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyramannalag. Detta gör att tävlingarna inte uppfyller kraven för att ge världsrankningspoäng, något som deltagarna på LIV-touren protesterat mot.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral i Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

(TT)

LÄS MER:Svenska golfförbundet bryter med Henrik Stenson

LÄS MER:Experterna delade om Stenson: "Märkligt"

LÄS MER:Svenske talangens nobb – tackar nej till 150 miljoner

LÄS MER:Viaplay om LIV-valet: "Följer gällande lagstiftning"

ANNONS