Gino Mäders mamma om dödskraschen: ”Var hans öde”

I juni dog cyklisten Gino Mäder i en krasch i hemlandet Schweiz. Nu berättar hans mamma om sonens bortgång.
– Jag tror att det helt enkelt var hans öde att dö den dagen, säger Sandra Mäder till tyska Südkurier.

ANNONS
|

Under Schweiz runt i juni var olyckan framme. Hemmaåkaren Gino Mäder, 26, kraschade ner för en ravin. Han återupplivades på platsen innan han flögs till sjukhus, där det senare konstaterades att han liv inte gick att rädda.

Gino Mäders mamma Sandra hade tidigare under etapploppet varit på plats för att se sin son tävla men när olyckan skedde var hon hemma och följde tävlingen via tv:n.

– Tro mig eller ej, jag var nervös hela dagen. Jag visste inte ens varför. Och någon frågade mig om Gino skulle delta i Tour de France. Och jag svarade att man aldrig vet säkert. Ett fall och allt kan vara över. Det var vad jag sa, säger hon till tyska Südkurier.

ANNONS

Sandra Mäder missade kraschen, som skedde några kilometer från mål, och trodde att hennes son gått i mål. Sedan ringde Ginos pappa, lagläkaren från Ginos lag Bahrain Victorious, Ginos vän och även sjukhuset dit han förts. Sandra Mäder förstod direkt att hennes son var allvarligt skadad.

– Då förstod jag att det bara var en fråga om maskinerna skulle stängas av eller inte, säger hon till tyska Südkurier.

Donerade organ

Mamman berättar att läkarna förklarade för henne att Gino aldrig skulle kunna prata eller gå igen och att han ”kommer ligga kvar i sängen så för alltid”.

Klockan 11.24 förmiddagen efter förklarades Gino Mäder död, han överlevde inte de hjärnskador han ådrog sig i kraschen.

– Det är ingens fel. Det är en del av cykellopp. Jag tror att det helt enkelt var hans öde att dö den dagen, säger mamman.

Familjen informerade laget Bahrain Victorious som i sin tur informerade tävlingsarrangören. Den dagen blev det ingen vanlig etapp. För att hedra Gino Mäder körde cyklister bara de sista 30 kilometerna på etappen, som neutraliserades.

Samtidigt hölls Gino Mäders kropp igång på konstgjord väg. Senare donerades hans organ. Sandra Mäder säger att det var det Gino ville, och att det ger en mening med hans död.

ANNONS

De två sista etapperna av Schweiz runt kördes, i samråd med Gino Mäders familj, sedan i princip som planerat men tre lag, bland annat Bahrain Victorious, valde att hoppa av tävlingen.

Kritik mot banan

Efter kraschen, där även amerikanen Magnus Sheffield var inblandad men klarade sig utan allvarligare skador, riktades kritik mot att tävlingen avslutades med en snabb utförsbacke.

Den svenske stjärnan Tobias Ludvigsson skrev till TT:

”Idioti att hålla en sådan här målgång nedför. Det är bättre att sätta målgången på toppen och inte riskera våra liv”.

Även Jacob Eriksson, som skulle bli lagkamrat med Gino Mäder nästa säsong, var med i tävlingen men hans lag, schweiziska Tudor, var ett av lagen som valde att hoppa av efter dödskraschen.

– Krascher sker på slutet, även i platta etapper. Du kanske har några meter fram till den som leder och då tar du en risk för mycket och så går det snett. Och efter en 20 mil lång etapp med 4 500 höjdmeter är man kanske inte den fräschaste i skallen heller. Folk tar mer risker, även om det inte är så medvetet, sa han till GP i juni.

LÄS MER:Jacob Eriksson förlorade sin blivande lagkamrat Gino Mäder i dödskrasch

LÄS MER:Vann i Tour de France – skänker pengar: "För Gino"

LÄS MER:Svensken efter dödsolyckan: Vill hem till min familj

LÄS MER:Cyklisten Gino Mäder död – 26 år gammal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS