Elisabeth Högberg tar en vätskepaus under träningen inför lördagens OS-sprint.
Elisabeth Högberg tar en vätskepaus under träningen inför lördagens OS-sprint.

Gick sin egen väg – nådde OS ändå

Elisabeth Högberg får inte en krona i stöd från sitt förbund eller Sveriges olympiska kommitté. Hon samlade ihop pengar till ammunition och annat och siktade på OS ändå. Och träffade.

ANNONS
|

Förbundskaptenen Wolfgang Pichler skickar fram Högberg tillsammans med Mona Brorsson, Linn Persson och Hanna Öberg i skidskyttets OS-premiär.

- Jag blev jätteglad när jag fick beskedet. Sedan säsongen startade hade jag på känn att det skulle bli svårt att nå OS. Det har mer varit en bonus att komma hit, inga måsten, säger Högberg.

Hon åkte ur landslaget efter säsongen 2013-14. Då valde hon att satsa på egen hand och betala allt ur egen ficka, men med speciellt en trogen sponsor i ryggen klarades den tuffa omställningen.

ANNONS

- Jag har haft en sponsor som varit med sedan jag började med skidskytte och som i princip har frågat mig vad jag behöver.

Nobbat en återkomst

Sedan brytningen har Högberg konsekvent nobbat Wolfgang Pichlers erbjudanden om att komma tillbaka. Men det är inget personligt, ingen konflikt med förbundskaptenen bakom beslutet.

- Jag kände att ett eget upplägg var vad jag behövde. Jag fick ett motivationslyft som hette duga.

Att stå utanför landslaget innebär också att Högberg lever med en högre kravbild för att vinna Pichlers förtroende.

- Jag måste vara riktigt på tå när jag får chansen och jag förstår att det är så. Jag måste prestera men jag vill heller inte vara här om jag känner att jag inte har gjort resultat.

ANNONS

TT: Hur är din relation till Pichler?

- Den är ganska bra.

"Proffsig relation"

TT: Bara ganska?

- Nej... (skratt), den är bra. Jag känner honom sedan tidigare. Jag vet hur han är. Vi träffas inte så ofta under året, det blir mer när vi går in i världscupen. Vi har en proffsig relation och jag känner att jag blir lika väl behandlad som alla andra.

- Jag förstår att han vill testa sina åkare först och att någon som är yngre går före om vi är ungefär lika bra.

- Vi har en bra dialog.

ANNONS

En hygglig prestation i sprinten och Elisabeth Högberg laddar gärna om till stafetten. Där tror hon att laget – som har varit på pallen tre gånger i världscupen i vinter – har en chans om allt stämmer.

- Vi är inga favoriter här, men det känns som att vi är i bra slag allihopa och framför allt är vi bra skyttar allihopa. Jag vill gärna vara med i stafetten, men om jag inte presterar i sprinten är det bättre att sätta in någon annan som är i bättre form, säger Högberg.

Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Elisabeth Högberg

Född: 7 november 1986.

Klubb: I21.

Främsta meriter: OS: 5:a stafett 2010. VM: 8:a stafett 2008, 9:a stafett 2015. En tredjeplats i stafett i världscupen.

Aktuell: En av fyra svenskor som startar i lördagens sprint. Har de senaste åren stått utanför landslaget och tränat efter ett eget upplägg. Den enda i laget som har OS-erfarenhet. Högberg var med redan i Vancouver för åtta år sedan.

ANNONS