Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under lördagens fotbollslandskamp mellan Sverige och USA på Friends arena. Härnäst väntar match mot Polen i Lodz på tisdagen.
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under lördagens fotbollslandskamp mellan Sverige och USA på Friends arena. Härnäst väntar match mot Polen i Lodz på tisdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Gerhardsson testar nya spelare mot Polen

Återgång till fyrbackslinje och nya namn i startelvan. Peter Gerhardsson ser ut att stuva om en hel del när fotbollsdamerna möter Polen på bortaplan.
– En del kommer få visa upp sig som inte var med senast, säger förbundskaptenen till SVT.

Efter den starka 1–1-insatsen hemma mot regerande världsmästaren USA i lördags, blir motståndet ett helt annat på tisdagen.

Det svenska fotbollslandslaget har rest ner till Lodz för att ta sig an ett Polen som är 29:a på världsrankningen och som Sverige aldrig förlorat mot.

– De spelar annorlunda än USA. Lite mer markeringsinriktat. Försvarar väldigt lågt ibland, vilket gör att vi kanske behöver fler spelare i de främre positionerna, säger den svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson till SVT.

Han öppnar för att lufta truppen en hel del, vilket tyder på en något mer reservbetonad startelva än mot USA. Gerhardsson verkar också ha bestämt sig för att återgå till den ordinarie formationen med fyra backar, även om trebackslinjen fungerade utmärkt mot USA.

– Det lutar åt att vi gör en förändring i det eftersom vi har många skickliga offensiva spelare i truppen också. En del kommer få visa upp sig som inte var med senast, säger Gerhardsson.

Matchen mot Polen är tänkt som den tredje sista före OS i Tokyo i sommar. I juni samlas laget på nytt, med två ännu inte presenterade landskamper på schemat.

Därför är det upp till bevis för de mer oprövade kort som vill slå sig in i 18-mannatruppen till Japan.

– Jag tror att de känner kraven, men det måste man hantera, säger Peter Gerhardsson.

– I sådana här matcher behöver man visa ett bra självförtroende. Om du har gjort fyra landskamper så måste du kanske se ut som att du har gjort fler.

Rättad: En tidigare version hade fel världsrankning på Polen. Rätt är att de är 29:a på rankingen.

Lasse Mannheimer/TT