Annika Grälls, ordförande Elitfotboll Dam under konferensen Avspark! Tillsammans för fotboll i världsklass anordnad av Elitfotboll Dam den 7 maj 2019 i Stockholm.
Annika Grälls, ordförande Elitfotboll Dam under konferensen Avspark! Tillsammans för fotboll i världsklass anordnad av Elitfotboll Dam den 7 maj 2019 i Stockholm. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Gerhardsson om GFC:s nedläggning: ”Mina tankar går till spelarna”

Göteborg FC meddelade under tisdagen att man lägger ned elitverksamheten. Elitfotboll Dams ordförande Annika Grälls och förbundskapten Peter Gerhardsson är besvikna över beskedet.
– Klart det är tråkigt att bli av med ett mästarlag, säger Annika Grälls.

ANNONS
|

Annika Grälls är ordförande för Elitfotboll Dam och berättar om det oväntade beskedet från Göteborg FC.

– Peter(Bronsman) ringde och meddelade det inför att beslutet skulle bli offentligt. Det är tråkigt att det sker men varje klubb är suverän till att fatta egna beslut, säger Annika Grälls.

LÄS MER:Spelarnas reaktion efter GFC:s chockbesked: ”Ledsna”

Att serien och svensk damfotboll förlorar en av sina giganter följer med en hel del konsekvenser. Den mest direkta – en utebliven plats i 2021 års serie.

– Den enda skillnaden är att Morön kommer att erbjudas platsen, mer än så påverkas inte ligan. Damallsvenskan spelas med 12 lag och Elitettan med 14 lag, säger Annika Grälls och lägger till:

ANNONS

– Sen är det så klart tråkigt att bli av med ett mästarlag.

Någon officiell begäran om utträde ska dock inte ha lämnats in än.

LÄS MER:Göteborg kan ha lag i damallsvenskan 2021 trots allt

Vem som får GFC:s biljett till nästa upplaga av Champions League är i nuläget oklart.

”Internationella konkurrensen ökar”

Att beskedet kom som en överraskning för de flesta tycks oundvikligt, men enligt Annika Grälls handlar mycket om en fortgående trend inom elitfotbollen.

– Vi ser en utveckling som också skett på herrsidan. Den internationella konkurrensen ökar utifrån kommersiella värden. Talanger lämnar tidigt, både på dam- och herrsidan och det blir fler enstaka klubbar som är starka, säger Annika Grälls.

LÄS MER:Göteborg FC lägger ned: "Chockade och ledsna"

Som kontrast till detta väljer hon att lyfta Damallsvenskan.

– Vi har en av de jämnaste ligorna, och det är en styrka. Det gör också nytta för spelutvecklingen att ligan inte görs upp om av bara två lag.

Trots GFC:s nedläggning så tror hon att svensk damfotboll kommer fortsätta de senaste årens utveckling.

– Vi fortsätter arbetet med att utveckla ligan ytterligare. Det finns en ökad konkurrens och ett ökat intresse, både sportsligt och kommersiellt. Det är också därför som fler herrlag startat upp på damsidan, säger Annika Grälls.

”Mina tankar går till spelarna”

Förbundskapten Peter Gerhardsson är besviken och förvånad över att GFC drar sig ur OBOS Damallsvenskan.

ANNONS

– Det är givetvis ett tråkigt och oväntat besked för svensk damfotboll att mästarlaget lägger ner elitverksamheten. Som förbundskapten har jag sett att det varit många spelare som haft en bra utveckling i Kopparbergs/Göteborg, och som också varit landslagsspelare under året.

Förbundskaptenens känner främst empati med spelarna och situationen de sätts i genom att klubbens elitverksamhet avvecklas.

– Mina första tankar utifrån min roll går till spelarna och deras närstående som påverkas, och vikten av att de får bra möjligheter att hitta nya passande miljöer för sin fortsatta utveckling. Sett till vad klubben och spelarna presterat så borde det vara attraktiva spelare för andra klubbar, och det känns bra att, vad jag vet, de allra flesta spelarna har agenter som nu kan hjälpa till att på ett professionellt sätt hitta nya klubbar som passar respektive spelare på bästa sätt, säger Peter Gerhardsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS