Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amanda Zahui tror på en bra EM-kvalstart för Sverige. Arkivbild.

Genomtränad Zahui ska leda Sverige till EM

Sommar som vinter år efter år. Amanda Zahui är basketspelaren som inte vilar. Just därför är 24-åringen redo att leda Sverige till EM 2019.

Amanda Zahui blev i våras utsedd till den ryska ligans bästa forward, men hon lutade sig inte tillbaka för att njuta av utmärkelsen.

I stället bar det för tredje sommaren i följd av till WNBA och världens bästa liga, för andra säsongen i New York Liberty.

Sveriges största spelare, Zahui mäter 196 centimeter, säger att hon inte har vilat fler än tio dagar i sträck sedan hon på allvar började satsa på basket – men det är inget hon ångrar.

- Trött blir man. Vi spelar året runt. Man är från familj, vänner och favoritmaträtter... Men det är definitivt något jag är beredd att offra. Det här är något jag jobbade hårt för som yngre och som jag fortsätter att jobba för. Jag gör det medvetet. Det är en livsstil, säger hon.

"Helt ny spelare"

Det har gett resultat.

Under hösten har Zahui dominerat i sitt nya lag Prag. I Euroleague, Europas finaste klubblagsturnering, har hon med 18,8 poäng per match det näst bästa snittet av samtliga spelare.

- De svenska fansen har nog inte sett mig spela på ett tag. Det är nästan som en helt ny spelare. Jag är snabbare, starkare och rörligare. Jag orkar mer. Jag är definitivt en mer mogen spelare, både i spelstilen och i hur jag hanterar min kropp.

De positiva känslorna dominerar inför kvalstarten.

- Jag har riktigt bra självförtroende. Och tillit till mina lagkamrater. Jag har sett dem spela, jag kollar stats och highlights. Om alla kommer fokuserade så kommer vi absolut att gå till EM, säger Zahui.

Kort om tid

För Sveriges nya förbundskapten François Gomez är det snabba ryck. Han hade sin första samling med landslaget på Bosön utanför Stockholm i somras, men då var långt ifrån samtliga spelare på plats.

Nu har han haft en handfull träningspass till sitt förfogande att forma ett kvallag.

- Det är väldigt mycket positiv energi. Han vill ha snabbt tempo. Ett aggressivt försvar som leder till snabba anfall. Det passar vårt lag, säger Zahui.

Hon tror även att det passar mot Kroatien. Zahui har kroatiska erfarenheter. I Prag spelar hon tillsammans med landslagscentern Marija Rezan.

- Vi är ganska fysiska och jag vet att vi kan springa på deras stora spelare. Där har vi ett övertag, säger Zahui.